Memur Kurumlar Ders Notları Haberler Anketler Tarihçe Kitap - Yayınevi Forum İlanlar Dosya İndir Araçlar İletişim Sınav Salonu
Google Grupları
İş İlanlarına abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et
Kullanıcı

Kullanıcı adı:

Şifre :

Şifremi Hatırla
Şifremi unuttum   aktivasyon
Üye ol

KPSS İle İlgili Tüm Gelişme ve Haberler İçin Facebook Sayfamızı Beğeniniz.

KPDS İNG / MAYIS 2008


1. – 15. sorularda, cümlede boş bırakılan yerlere

uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz.

1. The genetic fingerprinting technique, which was

developed in the UK and is now used as a ---- of

legal identification, determines the pattern of

certain parts of the genetic material DNA that is

unique to each individual.

A) benefit B) structure

C) sufficiency D) combination

E) means

2. In existentialism, it is argued that people are

responsible for, and the ---- judge of, their

actions.

A) expansive B) sole

C) previous D) irresistible

E) prevalent

3. By the start of the 1990s, popular music had

become ---- globalized, with seventy per cent of

all production resting in the hands of just five

companies.

A) possibly B) rarely

C) negligently D) significantly

E) respectively

4. The League of Nations, established in Geneva in

1920, included representatives from states

throughout the world, but was severely weakened

by the US decision not to become a member, and

had no power to ---- its decisions.

A) impress B) compel

C) accomplish D) implicate

E) enforce

5. In the resort areas of Greece, travel agents offer a

wide range of excursions on air-conditioned

coaches ---- qualified guides.

A) accompanied by B) put up with

C) adapted to D) designed for

E) turned into

6. The ruins of ancient Troy ---- as breath-taking as

those of Ephesus or Aphrodisias, but, for anyone

who has ever read Homer’s Iliad or Odyssey, they

have a romance few places on Earth ----.

A) have not been / hoped to have matched

B) had not been / would hope to match

C) may not be / can hope to match

D) are not / hoped to match

E) could not have been / hope to match

7. Nineteenth-century military helmets ---- than they

now appear, but even at their best they ---- the

way to the future of head protection.

A) have been better designed / do not point

B) could be better designed / would not point

C) are better designed / will not point

D) may have been better designed / did not point

E) can be better designed / had not pointed

 

KPDS İNG / MAYIS 2008

 

8. Cabbage ---- as early as 2000 B.C., and the

commercial varieties now ---- Brussels sprouts,

common cabbage, sprouting broccoli, and

kohlrabi.

A) might have been cultivated / have included

B) had been cultivated / included

C) would be cultivated / used to include

D) would have been cultivated / can include

E) was cultivated / include

9. Foreign policy is composed of the goals sought,

values set, decisions made and actions taken ----

states and the national governments acting ----

their behalf.

A) by / on B) about / for

C) at / from D) over / between

E) in / among

10. A priori knowledge ---- Western philosophy is

knowledge that is independent ---- all particular

experiences, as opposed to a posteriori

knowledge, which derives from experience alone.

A) at / for B) in / of

C) through / by D) beside / towards

E) with / from

11. ---- not all negative thoughts and feelings are bad

for health, specific emotional states, especially

stress and depression, have now been linked to

heart trouble of all kinds.

A) When B) Suppose that

C) As if D) Whenever

E) Though

12. The Danish poet and novelist Jeppe Aakjær grew

up in the Jutland farming area and ---- was well

aware of the harsh conditions endured by farm

labourers in his country.

A) on the contrary B) even so

C) so D) still

E) nevertheless

13. ---- the US and Brazil both occupy the American

continent, the northern location of the former and

the southern location of the latter plainly mark a

real distinction and bring important policy

consequences.

A) As long as B) Now that C) Only if

D) After E) Although

14. ---- Windsor Castle, occupying ---- area of 287

hectares, is among the most beautiful royal

residences in Europe.

A) The / an B) This / such an

C) An / the D) The most / such

E) That / Some

15. Geometry is usually divided into pure geometry,

which roughly embraces the plane and solid

geometry dealt with by Euclid, and analytical or

coordinate geometry, ---- problems are solved

using algebraic methods.

A) in that B) in which C) by whom

D) which E) whichever

 

KPDS İNG / MAYIS 2008

 

16. – 20. sorularda, aşağıdaki parçada numaralanmış

yerlere uygun düşen sözcük ya da

ifadeyi bulunuz.

However hazy their grasp of astronomy may be, most

adults hold several beliefs with some certainty. They

believe, for example, that the Earth is round and that

it revolves around another, larger round body (the

Sun), (16) ---- a smaller round body (the Moon)

revolves around it. They also believe (17) ---- certain

familiar phenomena, such as the day-night cycle and

the seasons, depend on the movements and relative

positions of the Earth, Sun, and Moon. But how do

adults come to form such beliefs? The facts of

astronomy are hardly evident in everyday experience;

if anything, the reverse (18) ---- to be true. Children

experience an apparently flat earth from which they

see the Sun move (19) ---- the sky, and they learn

things that seem incompatible with the notion that

people could somehow live on the surface of a large

ball. Is the development of adult-level understanding,

therefore, simply a matter of suppressing childish

beliefs and gradually (20) ---- the views of modern

adult society?

16.

A) after B) as if C) where

D) while E) if

17.

A) in that B) as C) those

D) since E) that

18.

A) must have been argued

B) could be argued

C) will be argued

D) might have been argued

E) would have been argued

19.

A) along B) about C) among

D) across E) aboard

20.

A) accepting B) eliminating

C) recovering D) maintaining

E) overloading

21. – 25. sorularda, aşağıdaki parçada numaralanmış

yerlere uygun düşen sözcük ya da

ifadeyi bulunuz.

The Pergamum of Eumenes II is remembered

(21) ---- for its library. Said to have held more than

200,000 volumes, the library was a symbol of

Pergamum’s social and cultural status. Eumenes was

a passionate book collector, and his library came to

challenge the world’s greatest one in Alexandria

(700,000 books). Afraid that the Pergamum library

(22) ---- famous scholars away from Alexandria, the

Egyptians cut off the supply of papyrus from the Nile.

Never one to refuse a challenge, Eumenes set his

scientists to work and they (23) ---- pergamen (Latin

for parchment), a writing surface made from animal

hides rather than pressed papyrus reeds. (24) ---- the

end, however, it was the Egyptians who had the last

laugh. (25) ---- the library at Alexandria was damaged

by fire, Mark Antony pillaged the one at Pergamum

for books to give to his beloved Cleopatra.

21.

A) with a view B) as well as

C) most of all D) enough

E) just in case

22.

A) attracted

B) would attract

C) might have attracted

D) will attract

E) may attract

23.

A) came up with B) stepped over

C) stood against D) ran over

E) carried on with

24.

A) Off B) In C) By

D) Through E) To

25.

A) Even though B) Until C) In case

D) Even if E) When

 

KPDS İNG / MAYIS 2008

 

26. – 35. sorularda, verilen cümleyi uygun

şekilde tamamlayan ifadeyi bulunuz.

26. Although the British Royal Navy claims that it

was not operating any warships in the area at the

time, ----.

A) underwater noise hasn’t been fully recognized as

a form of pollution

B) it must have been military sonar that killed the

whales and dolphins

C) there are no hard and fast guidelines for seismic

surveys

D) the UK would have had 25 warships which

carried active sonar

E) a number of marine mammals beached

themselves during this American military

operation

27. Half of the increase in EU Aid for Trade is

specifically targeted toward the African,

Caribbean and Pacific countries (ACP), ----.

A) unless the European Commission set up this

programme to promote investment and

technology flow in these countries

B) although the EU has used trade to advance its

development cooperation objectives in the ACP

nations for decades

C) with which the EU is negotiating regional

Economic Partnership Agreements designed to

remove all tariff and quota barriers to the EU

market

D) which could have enabled the least-developed

countries to use trade more effectively to achieve

their development goals

E) because the European Commission allocated

billions of dollars for cooperation with non-ACP

countries

28. ----, but just over 1 per cent of them spend the

night in Umbria, in the south of Tuscany.

A) Visitors to Lake Trasimeno will see few other

tourists

B) Perugia is home to a world-famous jazz festival

in the summer and a chocolate festival in the fall

C) In the town of Deruta, handmade gift-items fill

many shop windows

D) Tuscany attracts more than 12 per cent of all

visitors to Italy

E) Scenic stone hilltowns such as Assisi and

Gubbio are among the main attractions

29. If labour could be measured adequately in simple

homogeneous units of time, such as labourhours,

----.

A) it covers many other kinds of areas as well, such

as social security and worker satisfaction

B) a change in the organization of the community’s

labour would be likely to increase the annual

production of wealth

C) earlier economists failed to find a simple relation

between the value of a product and the quantity

of labour that it embodied

D) different uses of the available supply of labour

need to be considered

E) the problems of economics would be

considerably simplified

 

KPDS İNG / MAYIS 2008

 

30. ----, where they are often seen floating in the

water like logs, with only their nostrils, eyes, and

ears above the surface.

A) The Mississippi alligator, the American crocodile,

and the Chinese alligator are the only other

species

B) Crocodiles are found near swamps, lakes, and

rivers in Asia, Africa, Australia, and Central

America

C) As recently as several decades ago, crocodiles

were plentiful in much of the tropics and

subtropics

D) This would have helped crocodiles to adapt to

different environments

E) Crocodiles can grow up to 7 metres in length,

and have long, powerful tails that propel them

when swimming

31. While some argue that the Elgin Marbles, ----, are

more carefully preserved there, the Greek

government does not accept the legality of the

sale that took place in 1816 and believes they

belong in Athens.

A) after they were acquired from the Ottoman

authorities of the time

B) since they are also called the Parthenon Marbles

C) so they are very famous indeed

D) which are kept in the British Museum in London

E) as if they were sold to the British nation

32. A colour-blind person cannot see any difference

between two colours ----.

A) while to people with normal sight they are clearly

different

B) as if red and green were completely different

C) if this were the case with traffic-lights

D) since this is a potentially dangerous situation

E) whether the top light or the bottom light signals

“stop”

33. All the major cities and islands of Spain have

airports, ----.

A) but buses will be a faster and more frequently

used option between smaller towns

B) until Spain has an increasingly efficient

transportation system

C) even if both the road and rail networks were

greatly improved during the 1980s and in the

run-up to the Barcelona Olympics in 1992

D) so in much of rural Spain, public transportation is

limited and a car is the most practical solution for

getting around

E) though only a few of them cater to international

flights

34. In the US in 1882, Peter J. McGuire, who is

generally given credit for the idea of Labor Day,

suggested to the Central Labor Union of New

York ----.

A) if there was any particular significance for the

date

B) that there should be a holiday honouring

American workers

C) whether the significance of Labor Day in the US

had changed

D) whereas, in many other countries, May Day

serves a similar purpose

E) when the first Monday in September was to be

known as Labor Day

35. Germany is similar in many ways to France, Italy

and the UK ----.

A) unless it attaches primary importance to both

multilateral and bilateral diplomacy

B) as though the EU were essentially in control of

environmental policies

C) where the foreign policy process in Germany had

to agree to a compromise in recent years

D) although this had led to arguments concerning

the proper role of the German Foreign Ministry in

shaping and implementing policy

E) in that it is one of just a few European states

which attempt to maintain worldwide

representation

 

KPDS İNG / MAYIS 2008

 

36. – 40. sorularda, verilen İngilizce cümleye

anlamca en yakın Türkçe cümleyi bulunuz.

36. People spend energy when they are physically

active, but they also spend energy when they are

resting quietly.

A) İnsanlar, bedensel olarak etkin olduklarında

enerji harcarlar, ama sakin bir şekilde dinlenirlerken

de enerji harcarlar.

B) İnsanların bedensel olarak etkin olması, onların

enerji harcamalarına yol açar; ancak, hiç hareket

etmediklerinde de enerji harcarlar.

C) Bedensel olarak etkin olduklarında enerji harcayan

insanlar, sakin olduklarında da enerji harcarlar.

D) İnsanlar, bedensel etkinlikte bulunurlarsa enerji

harcaması olur, ama hiç hareket etmezlerse de

enerji harcaması olur.

E) Bedensel etkinlikte bulunan insanlar enerji harcarlar;

ancak, bu insanların enerjileri dinlendiklerinde

de harcanır.

37. Many people believe that an ulcer is caused by

stress or spicy foods, but this is not the case.

A) Stresin veya baharatlı yiyeceklerin ülsere neden

olduğu çoğu insanın kanısıdır, fakat bu hiç de

doğru değildir.

B) Birçok insan, ülserin oluşmasında stresin veya

baharatlı gıdaların etkili olduğuna inansa da, gerçek

durum böyle değildir.

C) Çok sayıda insanın inancına göre, stres veya baharatlı

gıdalar sıklıkla ülsere yol açmaktadır, ancak

durum öyle değildir.

D) Pek çok insan, ülserin, stres veya baharatlı gıdalar

nedeniyle oluştuğuna inanır, ancak durum

böyle değildir.

E) Ülserin özellikle stresin veya baharatlı yiyeceklerin

sonucu olarak ortaya çıktığına birçok insan

inanmaktadır, ancak işin gerçeği bu değildir.

38. In addition to traffic fatalities, alcohol use has

been implicated in many other deaths among

young people, including drownings, falls,

suicides, and homicides.

A) Gençler arasında alkol kullanımı, trafik ölümlerinden

başka, boğulmalar, düşmeler, intiharlar ve

cinayetler gibi diğer ölüm türlerinin de nedeni olmuştur.

B) Gençler arasındaki alkol kullanımı, trafik ölümlerinin

yanı sıra, boğulmalar, düşmeler, intiharlar

ve cinayetler gibi diğer pek çok çeşit ölüme yol

açabilmektedir.

C) Alkol kullanımı, gençler arasında, trafik ölümlerine

ek olarak, boğulmalar, düşmeler, intiharlar

ve cinayetler dahil diğer birçok ölümün nedeni

olmuştur.

D) Trafik ölümlerinden ayrı olarak, boğulmalar, düşmeler,

intiharlar ve cinayetler, alkol kullanımı nedeniyle

gençler arasında yaygın olan diğer ölüm

biçimleridir.

E) Alkol kullanımı nedeniyle, trafik ölümlerinden ayrı

olarak, gençler arasında yaygın olan diğer ölüm

biçimleri, boğulmalar, düşmeler, intiharlar ve cinayetlerdir.

39. We are proud to be part of a programme that

gives these often overlooked but extremely

talented athletes long-overdue recognition.

A) Son derece yetenekli olsalar da bugüne kadar

ihmal edilmiş olan bu atletlere hak ettikleri itibar,

katılmaktan bizim de kıvanç duyduğumuz bu

programla sağlanmaktadır.

B) Bizim de gururla dahil olduğumuz program, bugüne

kadar unutulmuş, ancak üstün yeteneklere

sahip tüm bu atletlere hak ettikleri itibarı sağlamaktadır.

C) Biz hepimiz, çoğu kez önemsenmemiş, ancak

üstün yetenekleri olan tüm bu atletlere hak ettikleri

itibarı sağlayan bir programda yer almaktan

son derece kıvançlıyız.

D) İçinde yer almaktan son derece kıvanç duyduğumuz

bu programla, bugüne kadar önemsenmeyen,

ancak yetenekleri en üstün olan bu atletlere

hak ettikleri itibar sağlanmaktadır.

E) Biz, çoğu kez önem verilmemiş, ancak son derece

yetenekli bu atletlere çoktan hak ettikleri itibarı

sağlayan bir programın parçası olmaktan

gurur duyuyoruz.

 

KPDS İNG / MAYIS 2008

 

40. The purpose of this training is to accustom the

soldiers of the United Nations Peacekeeping

Forces to working in a dangerous but largely

civilian environment.

A) Bu eğitimle, Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerlerinin

tehlikeli fakat çoğunlukla sivil bir çevrede

çalışma ve görev yapmaları amaçlanmaktadır.

B) Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerlerini tehlikeli

ancak sivil bir çevrede görev yapmaya alıştırmak

bu eğitimin asıl amacını oluşturmaktadır.

C) Bu eğitimin amacı, tehlikeli ancak çoğunlukla sivil

bir çevrede, Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerlerinin

görevlerini yerine getirmelerini sağlamaktır.

D) Bu eğitimin amacı, Birleşmiş Milletler Barış Gücü

askerlerini, tehlikeli fakat çoğunlukla sivil bir çevrede

çalışmaya alıştırmaktır.

E) Bu eğitimle amaçlanan, Birleşmiş Milletler Barış

Gücü askerlerinin son derece tehlikeli ancak çoğunlukla

sivil bir çevrede görev için çalışmalarını

sağlamaktır.

41. – 45. sorularda, verilen Türkçe cümleye

anlamca en yakın İngilizce cümleyi bulunuz.

41. 1996’da bir Güney Kore araştırma gemisi, Güney

Korelilerin “Dokdo,” Japonların ise “Takeshima”

dedikleri bir grup adaya yakın ihtilâflı sulara girerek

Japonya’nın öfkesine yol açtı.

A) In 1996, a South Korean research vessel

aroused Japanese anger by entering disputed

waters near a group of islands that the South

Koreans call “Dokdo” and the Japanese

“Takeshima”.

B) It was in 1996 that, when a South Korean

research vessel entered disputed waters around

a group of islands called “Dokdo” by the South

Koreans and “Takeshima” by the Japanese, the

Japanese people got exceedingly angry.

C) Upon the entry of a South Korean research

vessel in 1996 into disputed waters surrounding

a group of islands which the South Koreans call

“Dokdo” and the Japanese “Takeshima,” a great

deal of anger was aroused among the Japanese

people.

D) In 1996, the Japanese people were angered

since a South Korean research vessel had

entered disputed waters near a group of islands

called “Dokdo” by the South Koreans, and

“Takeshima” by the Japanese.

E) In 1996, disputed waters surrounding a group of

islands, which the South Koreans call “Dokdo”

and the Japanese “Takeshima,” were entered by

a South Korean research vessel, causing much

anger in Japan.

42. Göğüs kanseri hakkındaki korkunun bir kısmı, bu

hastalığın tehlikelerine ilişkin yanlış bilgiye ve

yanlış anlamaya dayanmaktadır.

A) There is so much misinformation as well as

misunderstanding about the risks of breast

cancer that it has led to a great deal of fear

about this disease.

B) Misinformation and misunderstanding with

regard to the risks of breast cancer have caused

people to fear this disease.

C) The risks of breast cancer are such that

misinformation and misunderstanding about this

disease have been the cause of much fear.

D) Some of the fear about breast cancer is based

on misinformation and misunderstanding

concerning the risks of this disease.

E) Breast cancer involves various risks, but some of

the fear about this disease mainly derives from

misinformation and misunderstanding

concerning it.

 

KPDS İNG / MAYIS 2008

 

43. Siyasî bir dahi, ancak bir ekonomi amatörü olan

Başkan Bill Clinton’ın en kayda değer başarısı,

Beyaz Saray’da bulunduğu sekiz yıl boyunca,

Amerika’nın ekonomik temeline gerçekten yeni

bir güç katılmasıdır.

A) During the eight years President Bill Clinton was

in the White House, the American economic

base was remarkably strengthened by the truly

new power which, as an economic amateur, but

a political genius, he put into it.

B) During his eight years in the White House,

President Bill Clinton, who was a political genius

but an economic amateur, achieved great

success by adding a great deal of new power to

the heart of the American economy.

C) As a political genius, but an economic amateur,

President Bill Clinton’s most controversial

success was in fact the new power which he

injected into the core of the American economy

during his eight years in the White House.

D) During the eight years he spent in the White

House, President Bill Clinton, a political genius,

though an economic amateur, put real new

power into America’s economic base.

E) The most remarkable achievement of President

Bill Clinton, who was a political genius but an

economic amateur, was that, during the eight

years he was in the White House, truly new

power was added to America’s economic base.

44. İklim değişikliği ile ilgili çoğu bilim adamı, kentlerin,

çevrelerinden daha sıcak olduğu ve bulut oluşumuna

neden olan dikey hava akımları yarattığı

görüşündedir.

A) Most scientists concerned with climate change

are of the opinion that cities are hotter than their

surroundings and create updrafts of air causing

cloud formation.

B) A number of scientists dealing with climate

change maintain that, as cities are much hotter

than the surrounding environment, updrafts of air

occur over them and lead to cloud formation.

C) As many scientists studying climate change have

suggested, since cities are relatively warmer

than their surroundings, there are updrafts of air

over them which bring about cloud formation.

D) Many scientists who are experts in climate

change are convinced that cloud formation

results from updrafts of air over cities, which are

usually hotter than their surroundings.

E) A lot of scientists who are specialists in climate

change have argued that, because cities are far

hotter than their surroundings, this causes

updrafts of air which lead to cloud formation.

45. Çoğu oyunda, bize sunulan dünya ne denli

gerçek dışı olursa olsun, bizden onu geçici olarak

gerçek dünya gibi görmemiz beklenir.

A) In a variety of plays, the world presented to us

may be unreal, but it is expected that, at least

temporarily, we take it for the real world.

B) In most plays, however unreal may be the world

presented to us, we are expected to regard it

temporarily as the real world.

C) The world presented to us in most plays may be

unreal, even though we are expected to consider

it for some time to be the real world.

D) In a number of plays, we are presented with an

unreal world, which is to be understood by us, at

least for a certain period, as the real world.

E) We are expected temporarily to take for real the

unreal world which we see presented in most

plays.

46. – 51. sorularda, boş bırakılan yere, parçada

anlam bütünlüğünü sağlamak için getirilebilecek

cümleyi bulunuz.

46. An independent city close to Berlin, Potsdam has

almost 150,000 inhabitants and is the capital of

Brandenburg. ----. The town blossomed in the

1600s, during the era of the Great Elector, and

then again in the 18th century, when the splendid

summer palace, Schloss Sanssouci, was built for

Frederick the Great. Potsdam suffered badly in

World War II, particularly on April 14 and 15, 1945,

when the Allies bombed the town centre.

A) The Marmorpalais (Marble Palace) is located on

the edge of the lake in the Neuer Garten, a park

northeast of Potsdam’s centre

B) Despite its wartime losses, Potsdam is today one

of Germany’s most attractive towns

C) The Schloss Cecilienhof played an important role

in history in 1945, when it served as the venue

for the Potsdam Conference

D) The first documented reference to the town

dates from A.D. 993; it was later granted

municipal rights in 1317

E) Tourists flock to see the magnificent royal estate,

Park Sanssouci, and to stroll in the Neuer Garten

 

KPDS İNG / MAYIS 2008

 

47. ----. For instance, Alpine scenery predominates in

the Tatra Mountains to the south, while the north

is dominated by lakes. Mountain lovers can make

use of the well-developed infrastructure of

hostels and shelters, such as those found in the

Tatras. The countless lakes of Warmia and

Mazuria, collectively known as the Land of a

Thousand Lakes, are a haven for water-sports

enthusiasts.

A) Since 1989, many new luxury hotels have been

built in Poland and the majority of them belong to

international hotel chains

B) Poland’s borders have changed continually with

the course of history

C) Bordering the Baltic Sea, Poland is one of the

largest countries in Central Europe, with a

population of around 39 million

D) Warsaw, the capital of Poland, is located at the

centre of Poland, on the banks of the Vistula

River

E) Although situated on the plains of Central

Europe, Poland has an extremely varied

landscape

48. The Scandinavian countries – Denmark, Norway,

Sweden, and Finland – are, arguably, among the

least-populated countries in Europe. ----. Away

from the main towns and cities lie vast expanses

of unspoiled, often wild terrain, from the

breathtaking Norwegian fjords to the dense pine

forests and clear lakes of Finland. Smaller and

largely flat and rural, Denmark shares

characteristics with both mainland Europe and

Scandinavia proper.

A) In Norway, Sweden, and Finland, the majority of

the population lives in the south, in affluent,

modern cities, which are also rich in history and

tradition

B) Sweden is Europe’s fifth-largest country, with an

area about the size of California

C) Finland’s main cities are all served by an efficient

railroad system and regular, inexpensive internal

flights

D) Norway is so long and narrow that, if Oslo

remained fixed and the rest were turned upside

down, it would stretch all the way to Rome

E) Oslo, Norway’s capital, is an attractive city of

grand Neoclassical buildings, wide boulevards,

and green open spaces

49. With more than 600 species of orchids, Nicaragua

is prime territory for one of nature’s most

exquisite treasures. The Selva Negra Mountain

Resort in the central part of the country boasts at

least 140 species in its grounds, with 14 hiking

trails that make orchid sightings anything but

rare. ----. The best time to visit this particular

region is in the dry season, from February to May,

when there is little rain and temperatures are

cool.

A) The dodsoniana, one of these newly identified

species, was found just 4 years ago

B) Five new species have been discovered in

recent years in other parts of the country

C) Selva Negra is situated in a cloud forest – an

ecosystem ideal for orchids and other air plants

D) If an orchid’s growing conditions are gradually

modified to acclimatize it to a new location, the

plant can make a healthy transition

E) In fact, the Stanhopea flower looks like a

hovering butterfly, and some are very aromatic,

with a fragrance of vanilla or hot chocolate

50. Ballet is theatrical representation in dance form

in which music also plays a major part in telling a

story or conveying a mood. Some such form of

entertainment existed in ancient Greece. ----.

From there, it was taken by Caterina de’ Medici in

the 16th century to France in the form of a

spectacle combining singing, dancing, and

speech. During the 18th century, there were major

developments in technique, and ballet gradually

became divorced from opera, emerging as an art

form in its own right.

A) Ballet developed in the UK through the influence

of Marie Rambert

B) But Western ballet as we know it today first

appeared in Renaissance Italy, where it was a

form of court entertainment

C) Ballet developed further in the USA through the

work of George Balanchine and the American

Ballet Theater

D) In fact, it was drama, rather than ballet, which

greatly appealed to the Greeks

E) In the 20th century, Russian ballet had a vital

influence on the classical tradition in the West

 

KPDS İNG / MAYIS 2008

 

51. In finance, interest, which is a sum of money paid

by a borrower to a lender in return for the loan, is

usually expressed as a percentage per annum.

----. In compound interest, the interest earned

over a period of time is added to the principal, so

that at the end of the next period, interest is paid

on that total.

A) Nevertheless, certain problems remain in

perennial interest, and these fall into two main

groups

B) The theory of capital was not a matter of primary

concern to economists in the late 20th century

C) Simple interest is calculated as a straight

percentage of the amount loaned or invested,

called the principal

D) However, it may be expressed either in money

terms or as a rate of payment

E) Various theories have been developed to

account for and justify interest

52. – 57. sorularda, verilen durumda söylenmiş

olabilecek sözü bulunuz.

52. Your roommate has been seriously ill. The doctor

says she needs to rest in bed for quite some time.

Since she’s normally very active, she’s going to

find this very difficult. You know that the doctor

is right, and are determined to help your friend

carry out his advice. You say:

A) The instructions of the doctor are final you know.

You’ll just have to make the best of it. I’ll get you

some books.

B) You have been seriously ill, so you can’t expect

to get back to normal quickly.

C) He’s rather an old-fashioned doctor! You don’t

have to spend the whole of each day in bed!

D) How did you get so ill? You’re always so careful

about what you eat! I can’t understand it.

E) After a couple of days in bed you’ll be as fit as

ever.

53. One of your colleagues has to interview

candidates for a position in the company she

works for. There are a lot of applicants and she is

not used to conducting interviews and comes to

you for advice on how to gain full insight into

each candidate’s character. You say:

A) Be a careful listener, and avoid asserting your

own opinions and comments.

B) Ask open-ended questions that will reflect the

candidate’s personality more than a simple “yes”

or “no” response would.

C) Once the interview has ended, review what has

been said by each candidate.

D) If you are tape-recording the interview, first ask

the candidates’ permission and start the

proceeding.

E) Maintain a friendly facial expression, adopt

positive body language, and be polite.

54. You are being interviewed for a highly

confidential job. You are told that, should you be

employed, you must on no account discuss the

nature of the work even with your closest friends.

You want to assure the person who is

interviewing you that this would present no

difficulty. You say:

A) People who talk non-stop about their working

lives are extremely boring.

B) Actually, I am not interested in other people’s

working lives.

C) I am used to keeping my work and my private life

quite separate, so there would be no problem

here for me.

D) That’s a pity. A little bit of gossip is always nice!

People expect to hear about what you’re doing.

E) I’ll do my best to keep quiet, but I can’t promise

to do so.

 

KPDS İNG / MAYIS 2008

 

55. You are a well-known dramatic critic, and various

newspapers have asked you to write about a new

play by a young dramatist. The general opinion is

that the play is magnificent and that the young

dramatist is an extremely promising writer. You

feel that, though you liked the play itself, it is too

early to reach a final judgement about the writer’s

creativity. You say:

A) The dialogue is colourful, spirited and credible;

but the plot is weak and improbable.

B) The play itself is rather disappointing, but the

quality of acting in this production is extremely

high.

C) This play is better than any of his earlier plays,

but that’s not saying much!

D) It is clearly a good play. However, it would surely

be better to wait a while before attempting any

serious criticism of the writer himself.

E) As far as I am concerned, this play deals very

successfully with the issues of creativity and

loneliness.

56. Your friend, who was recently widowed, tells you

that he has made plans to get married. You think

it is still far too early for your friend to be thinking

about re-marriage as he hasn’t yet had time to

recover from the loss of his wife. You want to tell

him this in a gentle manner so as not to make him

angry or hurt his feelings. You say:

A) I’m glad you’re moving on with your life. It was

time you stopped grieving, anyway.

B) What a big decision! But I think you’re doing the

right thing.

C) You’re making the wrong decision. You should

definitely wait at least another year.

D) Surely, loneliness is a terrible thing. It is time you

made up your mind.

E) Are you sure you’re ready to take such a big

step? Why not wait a while?

57. Your daughter is upset because there is a lot of

unpleasantness going on in her class. She says

that one girl in particular has been telling lies and

trying to manipulate the other girls in the class.

You know that this girl’s parents were recently

divorced, and you think that this may be the

reason for the girl’s behaviour. You want your

daughter to understand this, so you say:

A) Have you thought about the possibility that this

girl is acting this way because she feels insecure

after her parents’ divorce?

B) How would you feel if your father and I were

divorced? Do you think it would change your

behaviour at school?

C) I think you should try to stay away from her for a

while until her behaviour improves.

D) Why isn’t your teacher involved in trying to sort

all of this out?

E) What if I call her mother and talk to her? Would

that help?

 

KPDS İNG / MAYIS 2008

 

58. – 63. sorularda, cümleler sırasıyla okunduğunda

parçanın anlam bütünlüğünü bozan

cümleyi bulunuz.

58. (I) The label homo sapiens was first attached to man

by Linnaeus in his classification of the animal

kingdom over two hundred years ago. (II) That

kingdom is now thought to include over threequarters

of a million species. (III) Still, the physiology

of the human body parallels, in a host of different

ways, that of the animals. (IV) Though very many

more species may be discovered, it is not likely that

anything will ever shake our conviction that we

belong to a very special class. (V) This conviction is

quite as strong today as it was in the eighteenth

century.

A) I B) II C) III D) IV E) V

59. (I) An incoming hurricane might at first seem a

powerful photographic subject. (II) But how is a

photojournalist to make a decent still image when

people are hiding, and when there is only howling

wind and spraying water? (III) “That’s why hurricane

photography generally documents the aftermath,”

says an illustrations editor. (IV) But this image was

different enough to catch one’s eye. (V) Uprooted

trees and building rubble are mainstays of the genre.

A) I B) II C) III D) IV E) V

60. (I) In a rare instance of a vertebrate’s behaviour

being revealed by its fossil, a new species of

dinosaur was found with its head tucked under a

forelimb. (II) It represents the earliest known example

of a dinosaur displaying the sleeping posture

exhibited by modern-day birds. (III) As a result,

though it is not known how the dinosaur died, it

probably was killed instantly by a thick deposit of

volcanic ash or by volcanic gas followed by a

covering of ash and mud. (IV) The “tuck-in” pose

would have preserved body heat, suggesting that,

like birds, at least some dinosaurs were warmblooded.

(V) Delighted palaeontologists named this

pigeon-sized dinosaur “Mei long”, meaning “soundly

sleeping dragon.”

A) I B) II C) III D) IV E) V

61. (I) Carl Sandburg (1878-1967), born in Galesburg,

Illinois, is best known for his poetry. (II) He was,

however, also a journalist, an author of children’s

books, and a historian. (III) Sandburg’s poetry

celebrates the lives of ordinary people. (IV) In “The

People, Yes,” he uses the words, style, and rhythms

of common speech to celebrate the tall tales of the

American people. (V) Indeed, most American poets in

the 19th century were concerned with nature and

country life.

A) I B) II C) III D) IV E) V

62. (I) Izmir owes its famously “special” atmosphere to its

turbulent history. (II) What you see today has mostly

risen from the ashes of Ottoman Izmir and dates from

1922, when a terrible fire swept across the city.

(III) Before that, Izmir was known as “Smyrna” and

was the most Westernized and cosmopolitan of

Turkish cities. (IV) Nevertheless, famous citizens of

ancient Smyrna include the poet Homer, the founder

of Western literature, who lived before 700 B.C.

(V) It was a city where the Muslims, Christians and

Jewish communities lived in harmony and got on well

with each other.

A) I B) II C) III D) IV E) V

63. (I) We may not know very much about butterflies, but

they are certainly very beautiful. (II) For the first time,

British scientists have tracked the movements of

butterflies. (III) Two types of flight were found in the

30 butterflies monitored. (IV) One was the straight

and fast flight used for travel. (V) The other was a

slow and looping route to aid foraging.

A) I B) II C) III D) IV E) V

 

KPDS İNG / MAYIS 2008

 

64. – 69. sorularda, verilen cümleye anlamca

en yakın olan cümleyi bulunuz.

64. Though management may not realize it, a very

large proportion of the success of this company

is due to the loyalty and hard work of its workers.

A) Whether or not management is aware of it, this

company owes its success, to a very large

extent, to the industry and loyalty of its staff.

B) Whatever management may say, the success of

this company depends more than anything else

on the dedication of those who work here.

C) Management should be made to recognize that

the role of the staff is of first importance in the

company’s success.

D) As management realizes full well, it is the

workers in the factory who make it so successful.

E) The workers in this company, with their hard

work and devotion, contribute more to the

success of the company than management

does.

65. Many people prefer to eat organic food, that is,

food unpolluted by chemical fertilizers and

pesticides.

A) A growing number of people are interested in

organic food, since it is produced free of

chemicals and pesticides.

B) Organic food is thought to be healthier as no

chemical fertilizers or pesticides are used in its

production.

C) Obviously, organic food is preferable since it is

free of chemical fertilizers and pesticides.

D) The preference for organic food has led to a

reduction in the use of chemical fertilizers and

pesticides.

E) Organic food, food produced without the aid of

chemical fertilizers or pesticides, has many

adherents.

66. Students will usually concentrate harder in the

lesson if they know they will be organized into

small groups for interactive discussion.

A) Once students get used to being split up for

interactive discussion, their ability to concentrate

generally improves.

B) On the whole, when students know they are

going to be split up into small groups for

interactive discussion, they will concentrate

better.

C) One way to improve concentration is to split

students up into small groups for interactive

discussion.

D) Interactive discussion is a sure way of

encouraging students to increase their powers of

concentration.

E) The best way to stimulate concentration is to

organize these students into small groups for

interactive discussion.

 

KPDS İNG / MAYIS 2008

 

67. Get your brother to fix the roof; he’s quite the

best person to do it.

A) Try to persuade your brother to fix the roof: he’s

good at such things.

B) As he’s good at things like that, why don’t you

get your brother to fix the roof?

C) Your brother would mend the roof better than

any one else; tell him to do it.

D) Why don’t you get your brother to fix the roof?

I’m sure he would.

E) Since your brother is good at roof-fixing, ask him

to do it.

68. Take-off was delayed again and again, so we

began to wonder if there was something

seriously wrong with the aircraft.

A) Unless the problem were serious, they wouldn’t

have delayed the flight for so long.

B) If there had been no problem with the aircraft,

they wouldn’t have delayed take-off like that.

C) The flight was postponed indefinitely, so we

presumed there was engine-trouble.

D) We began to feel that there might be a real

problem with the aircraft as take-off was

continually being delayed.

E) We assumed that, since there was a problem

with the aircraft, they were obliged to delay takeoff

indefinitely.

69. The pictures of the 18th-century painter, Hogarth,

seem modern because of their wit and satire.

A) Hogarth gives an authentic picture of 18thcentury

life which appeals to modern times.

B) It is the detail and worldliness of the drawings of

Hogarth that give them a modern touch, though

they date from the 18th century.

C) Though the scenes and the costumes in the

drawings are very 18th century, there is still

something modern about Hogarth’s drawing.

D) The appeal of Hogarth lies in the dramatic

depiction of everyday life in the 18th century.

E) There is a contemporary feel for the pictures of

18th-century painter, Hogarth, owing to their

humour and satirical content.

 

KPDS İNG / MAYIS 2008

 

70. – 75. sorularda, karşılıklı konuşmanın boş

bırakılan kısmını tamamlayabilecek ifadeyi bulunuz.

70. Ralph :

- I’ve learned that there are many details to learn

about the maintenance of home aquariums.

Dick :

- ----

Ralph :

- At first glance, it’s true. But do you know that

even the decorative materials used in

aquariums should be placed properly?

Otherwise, for example, they may obstruct the

filter pipes.

Dick :

- Really? I hadn’t thought of that before.

A) Yes. For example, fish don’t disrupt the

cleanliness of the home with messy fur or

feathers.

B) Right; routine maintenance only requires a few

minutes of your attention daily, supplemented by

an hour or so once a week.

C) Oh, are there? I’ve always thought that looking

after an aquarium is very easy.

D) Anyone knows that keeping an aquarium is

expensive.

E) In fact, I am as interested as you are in

aquariums.

71. Chris :

- Did you know that several years ago Luciano

Pavarotti released his first solo album of Italian

pop songs?

Robert :

- No, I didn’t. I wonder what other tenors thought

of this.

Chris :

- ----

Robert :

- In which case, I suppose opera fans are also

accepting the situation.

A) Well, at first they were not in favour of it, but now

they are doing the same thing themselves!

B) It was at least 20 years ago that his record

company asked him to make this album.

C) As far as I know, it was the song “Caruso” that

made him do it.

D) He asked three well-known singers to join him,

but for some reason they said no.

E) I don’t know. Presumably, they were annoyed.

 

KPDS İNG / MAYIS 2008

 

72. Lee :

- Do you know about the Iron Age hair gel found

on the head of a 2,300-year-old body discovered

in Ireland?

Ron :

- Yes. I read that the body was found with its hair

gelled unusually high above the head. Also,

chemical analysis by scientists shows that the

hair gel was made of a vegetable oil mixed with

a resin probably imported from France or Spain.

Lee :

- ----

Ron :

- Well, the body has been preserved incredibly

well in a peat bog because the bacteria that

decompose flesh can’t survive in that oxygenfree

environment. Even fingerprints can be

seen.

A) I can say that it’s a bit like a Mohican style. Do

you know what it is made of?

B) It seems our ancestors were not so primitive that

they didn’t like to take care of themselves.

C) I think this indicates he was a wealthy member of

Irish society; do you agree?

D) Oh, that’s interesting. But how do they know so

much about the gel and the body?

E) These findings must be important. But what can

we learn from them?

73. James :

- How’s your philosophy course going?

Peter :

- It’s hard to say. It certainly requires a lot of

effort.

James :

- ----

Peter :

- No. Quite the opposite. In the main, it consists

of learning to look at the old and familiar facts

in a new and fresh way.

A) Which of the great philosophers are you going to

study?

B) But are you enjoying it?

C) Well, I hope you’re finding it interesting!

D) I might take the course next year.

E) Why? Are there a lot of facts to learn?

 

KPDS İNG / MAYIS 2008

 

74. Mary :

- What I look for in an airline company is a

punctual take-off and a punctual landing.

June :

- ----

Mary :

- And why not?

June :

- Think about it! Something as common as bad

weather can lead to delays. Would you care to

take off in a hurricane?

A) What I look for is flight safety.

B) But face it; that’s not always possible.

C) For long flights they now provide beds in

business class.

D) However hard they try to please the passengers,

I get bored!

E) You are hard to please, aren’t you?

75. Sue :

- Did you know that there are three types of zip

and that each is used in a different way?

Jane :

- ----

Sue :

- For instance, chain zips, largely suitable for

luggage, have metal teeth and are, therefore,

very strong.

Jane :

- I see. I didn’t know that.

A) As far as I know, there are chain zips, coil zips

and concealed zips. Right?

B) What about coil zips? I’ve read something about

them; they are lighter and synthetic.

C) Really? Can you give me an example and say

where it can be used?

D) Well, some are ideal for fine fabrics and others

are for stronger ones.

E) Does that mean that some of them break easily?

 

KPDS İNG / MAYIS 2008

 

76. – 80. soruları aşağıdaki parçaya göre

cevaplayınız.

In many primitive communities there is a taboo on

mentioning a man’s name except in certain special

circumstances, because his name is believed to

contain within it something of himself, which would be

lost and wasted if his name were uttered without first

taking special precautions. This belief about words is

widespread. Among the more primitive and the

uneducated, it is universal. A remarkably matter-offact

practical application of it occurs even in the

present day in the Tibetan prayer-wheel. If, thinks the

Tibetan peasant, a prayer uttered once does some

good, then the same prayer uttered many times will

do more good. Therefore, since he assumes that the

efficacy lies in the prayer as an entity in itself, he

writes it round the rim of a wheel, and then frugally

employs the water of a mountain stream to turn it all

day long, instead of wastefully employing his own

lungs and lips to say it again and again.

76. In this passage, the author points out that ----.

A) most societies in the world today are still very

primitive

B) in primitive societies, words are often felt to

embody the idea they express

C) the unsophisticated are no less intelligent than

the sophisticated

D) Tibetan peasants should not be regarded as

primitive

E) the Tibetan peasant does not really believe that

the prayer-wheel can do any good

77. As we understand from the passage, an

underlying belief behind the Tibetan prayer-wheel

is that ----.

A) for a prayer to be answered, it must be repeated

many times

B) man can achieve nothing without the help of

stronger powers

C) man is powerless against the forces of evil

D) human effort can achieve almost anything

E) the forces of nature must never be opposed

78. The author uses the example of the Tibetan

prayer-wheel to ----.

A) show that all religions are fundamentally alike

B) demonstrate how unrealistic primitive peoples

are

C) illustrate just how powerful words are felt to be in

primitive societies

D) show how inventive primitive peoples are

E) show how unique the natives of Tibet are

A

KPDS İNG / MAYIS 2008

Diğer sayfaya geçiniz.

19

79. It is clear from the passage that, among primitive

societies, it is generally believed that a man’s

name ----.

A) should be constantly repeated

B) has a wholesome effect upon his life

C) will bring calamity to those who use it

D) should only be spoken under appropriate

circumstances

E) is of little importance as it is so rarely used

80. We can conclude from the passage that the

Tibetan peasant ----.

A) is not tolerant of the religious beliefs of others

B) bears no resemblance to other primitive

peasants

C) never calls any member of his family by name

D) is not deeply religious and does not treat his

religion seriously

E) – though primitive – has a very practical attitude

towards life

 

KPDS İNG / MAYIS 2008

 

81. – 85. soruları aşağıdaki parçaya göre

cevaplayınız.

Thomas Edison began conducting experiments

during his childhood. To start with, there were

hundreds of unsuccessful experiments but Edison

eventually invented and patented 2,500 items,

including the electric lamp and phonograph. He was

determined to “give laughter and light” to people, but,

until he actually managed to do so, most people

ridiculed him. Without losing hope, Edison attempted

over 1,000 unsuccessful experiments in his efforts to

make an electric lamp. When people told him he was

wasting his time, energy, and money for nothing,

Edison exclaimed, “For nothing! Every time I make an

experiment, I get new results. Failures are stepping

stones to success.” Determined to give people

electric lamps, Edison said he’d meet his goal by

early 1880. In October, 1879, he created his first

electric lamp, and in so doing, received much praise.

People realized that Edison’s invention was not

affected by rain or wind, remaining constant through

bad weather. Just as he had hoped, Edison provided

people with light and laughter.

81. As we understand from the passage, Edison

conducted many unsuccessful experimental

trials, ----.

A) most of which were very expensive and got him

into financial difficulties

B) but the list of his patental inventions is a long

one

C) most of which were related to the phonograph

D) but the people who knew him encouraged him to

keep on trying

E) and on many occasions he felt his experiments

were pointless

82. It is clear from the passage that, once Edison had

invented the electric lamp, ----.

A) he lost interest in carrying out experiments

B) he admitted that at one point he had very nearly

given up the project

C) he wasn’t at all interested in what people felt

about it

D) people were particularly impressed by the fact

that wind and rain had no damaging effect on it

E) he felt discouraged because he had failed to

meet the goal he had set himself for the

completion of his invention

83. As we understand from the passage, with the

phrase, “Failures are stepping stones to

success”, Edison meant that ----.

A) one should forget one’s failures as soon as

possible

B) one cannot be successful every time

C) success and failure are both a matter of chance

D) there are two kinds of failure: those that lead to

success and those that don’t

E) the knowledge and experience that one gains

from failure contributes to success

 

KPDS İNG / MAYIS 2008

 

84. According to the passage, when Edison was

working on an invention, he ----.

A) was keen to pass on to others the knowledge he

was accumulating

B) was very secretive about what he was doing

C) was not discouraged by the possibility of failure

D) avoided friends and detractors alike

E) felt embarrassed by periods of no progress

85. It is clear from the passage that, when Edison

was working on the electric lamp, ----.

A) he worked slowly because he was disheartened

B) he knew for certain that he would attain success

very quickly

C) no one felt that an electric lamp was in any way

desirable

D) he was hindered by rain and bad weather in

general

E) people didn’t believe that it was possible at all

 

 

KPDS İNG / MAYIS 2008

 

86. – 90. soruları aşağıdaki parçaya göre

cevaplayınız.

Questions of education are frequently discussed as if

they bore no relation to the social system in which

and for which the education is carried on. This is one

of the most common reasons for the

unsatisfactoriness of the answers. It is only within a

particular social system that a system of education

has any meaning. If education today seems to

deteriorate, if it seems to become more and more

chaotic and meaningless, it is primarily because we

have no settled and satisfactory arrangement of

society, and because we have both vague and

diverse opinions about the kind of society we want.

Education is a subject which cannot be discussed in

a void: our questions raise other questions, social,

economic, financial, and political. And the bearings

are on more ultimate problems even than these: to

know what we want in education, we must know what

we want in general, we must derive our theory of

education from our philosophy of life.

86. The main point made in the passage is that

education, ----.

A) should be isolated from financial issues

B) is becoming more and more meaningless

C) will improve when the political and economic

situation improves

D) must be related to the social and political

background in which it occurs

E) will naturally evolve in accordance with the

process of history

87. According to the writer, the present-day

unsatisfactory and ineffectual state of education

----.

A) can be regarded as a passing phase, and no

action need be taken

B) is a result of the disordered state of society and

the fact that society does not know what it wants

C) offers no real cause for concern

D) has provoked a great deal of useful discussion

about how it relates to the social system

E) is receiving a great deal of much-needed

attention

88. The point is made in the passage that each and

every system of education ----.

A) needs to be tailor-made to fit the specific social

system for which it is designed

B) will inevitably have shortcomings or faults

C) should be constantly updated

D) should be designed on the basis of educational

theory, not on the opinions of society at large

E) has a great deal in common with every other

system of education

 

KPDS İNG / MAYIS 2008

 

89. In this passage, the author aims to make us think

about not only what we want from education, but

also about ----.

A) how harmful is the effect it is having on society

B) how far we are prepared to support it

C) to what extent we have ourselves benefited from

it

D) whether it really is deteriorating at a great speed

E) what we want from life

90. The attitude of the author towards education is

----.

A) negative and disinterested

B) angry and pessimistic

C) critical and constructive

D) encouraging and hopeful

E) scornful and destructive

 

KPDS İNG / MAYIS 2008

 

91. – 95. soruları aşağıdaki parçaya göre

cevaplayınız.

The distinction between “journalism” and “literature”

is quite futile, unless we are drawing such a violent

contrast as that between Gibbon’s History and

today’s paper; and such a contrast itself is too violent

to have meaning. You cannot, that is, draw any

useful distinction between journalism and literature

merely on a scale of literary values, as a difference

between the well-written and the supremely wellwritten:

a second-rate novel is not journalism, but it

certainly is not literature. The term “journalism” has

deteriorated, so let us try to recall it to its more

permanent sense. To my thinking, the most accurate

as well as most comprehensive definition of the term

is to be obtained through considering the type of

mind, concerned with writing what all would concede

to be the best journalism. There’s a type of mind, and

I have a very close sympathy with it, which can only

turn to writing, or only produce its best writing, under

the pressure of an immediate occasion; and it is this

type of mind which I propose to treat as the

journalist’s. The underlying causes may differ: the

cause may be an ardent preoccupation with affairs of

the day, or it may be (as with myself) laziness

requiring an immediate stimulus, or a habit formed by

early necessity of earning small sums quickly. It is not

so much that the journalist works on different material

from that of other writers, as that he works from a

different, no less and often more honourable, motive.

91. In this passage, the writer asserts that ----.

A) literature is far more valuable than journalism

B) the difference between literature and journalism

bears little relation to literary qualities

C) he has all the qualities of a journalist

D) the best stimulus for a journalist is the need for

money

E) one must be ardently concerned with the events

of each day if one wants to be a journalist

92. The writer prefers to define journalism ----.

A) through a close study of violently contrasting

examples

B) while disregarding literary qualities

C) by looking at the type of mind that produces

good journalism

D) after first drawing up a scale of literary values

E) in a way that will help journalism to recover the

respect it formerly enjoyed

93. It is clear from the passage that the writer ----.

A) regards journalism as second-rate literature

B) is very critical of the motives of the journalist

C) thinks one can best come to an understanding of

journalism by contrasting it with literature

D) is far more interested in literature than in

journalism

E) feels great respect for good journalism

 

KPDS İNG / MAYIS 2008

 

94. The point is made in the passage that the

journalist does his best writing when ----.

A) events in his own life have stimulated him

B) there is no pressure upon him

C) he is closely involved in the affairs of the time

D) under an obligation to do so

E) he can choose his own material

95. According to the passage, what characterizes the

work of the journalist is ----.

A) not the thing he writes about but why he writes

about it

B) the non-literary style of the writing

C) the every-day nature of the material he chooses

D) the desire to stimulate people to action

E) his obsession for accuracy

 

KPDS İNG / MAYIS 2008

 

96. – 100. soruları aşağıdaki parçaya göre

cevaplayınız.

Leonardo da Vinci is a member of a very small class

of “transformative geniuses,” not ordinary or common

geniuses, who have contributed abundantly to their

fields, but rather the ones who have created or

defined entire fields. In literature, no one asks, “Who

was the greatest writer?” Honest debate can start at

Number Two. Shakespeare, the consensus choice as

greatest writer, is a member of this class of

transformative geniuses. Similarly, Isaac Newton is

recognized as the greatest among scientists and

mathematicians; Ludwig van Beethoven, and

possibly Bach and Mozart, are the transformative

geniuses among composers. The most recent

transformative genius the world has seen may have

been Albert Einstein, a scientist like Newton – and

Time Magazine’s “Man of the Century” for the 20th

century. In ranking artists, one can start the debate at

Number Three – a rank for which Raphael and

Rembrandt are candidates, or perhaps one of the

great French Impressionists, or the 20th century’s

most famous artist, Picasso. The ranks of Number

One and Number Two, however, are reserved for

Leonardo and Michelangelo, taken in either order.

These two are far above all other artists.

Michelangelo lived a very long lifetime of eighty-nine

years, and was productive to the end. Leonardo, on

the other hand, lived sixty-seven years, and left

behind just a dozen paintings. And only a half of

these are incontrovertibly one hundred per cent by

him. In contrast, Rembrandt painted hundreds of

paintings, 57 of himself alone; van Gogh created nine

hundred paintings in a period of nine years. So how

can we put Leonardo at the very pinnacle? The

answer is really quite simple: his dozen or so

paintings include the Number One and the Number

Two most famous paintings in the history of art – The

Last Supper and Mona Lisa.

96. The passage is about “transformative geniuses”

----.

A) as they have affected the world of literature and

science

B) but the author feels that the way the public

opinion ranks them is faulty

C) and the massive changes they have brought to

the world

D) and instances of them are given in several fields

E) and the times in which they lived and produced

97. With the sentence, “Honest debate can start at

Number Two”, the writer is really saying ----.

A) one cannot expect popular opinion to judge fairly

B) people don’t always give their honest opinions

C) Shakespeare doesn’t deserve his position at the

head of the list

D) the relative merits of writers are very

controversial

E) there can be no doubt about Number 1; that’s

definitely Shakespeare’s place

98. According to the passage, when it comes to

ranking artists, ----.

A) van Gogh comes very high on the list as a result

of the great number of his paintings

B) at least six artists have a claim to top place

C) it is either Leonardo or Michelangelo who is

Number One

D) the third place definitely goes to Raphael

E) 20th-century ones come low on the list

 

KPDS İNG / MAYIS 2008

 

99. We learn from the passage that, although

Leonardo left the world only a dozen or so

paintings, ----.

A) these include the world’s two best-known

paintings

B) they are all of remarkably high quality

C) he actually painted a great many more

D) he knew they would keep his name alive to the

end of civilization

E) they rightly earned him the undisputed position

of the world’s Number One artist

100. It is clear from the passage that Michelangelo ----.

A) richly deserves his Number One position as the

best of the artists

B) was a far more productive artist than Leonardo

C) had a profound influence upon the next

generation of painters

D) was jealous of the fame of Leonardo and strove

to excel him

E) has only been recognized as a great artist in

recent times

 

TEST BİTTİ.

CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 MAYIS 2008

1. E

2. B

3. D

4. E

5. A

6. C

7. D

8. E

9. A

10. B

11. E

12. C

13. E

14. A

15. B

16. D

17. E

18. B

19. D

20. A

21. C

22. B

23. A

24. B

25. E

26. B

27. C

28. D

29. E

30. B

31. D

32. A

33. E

34. B

35. E

36. A

37. D

38. C

39. E

40. D

41. A

42. D

43. E

44. A

45. B

46. D

47. E

48. A

49. C

50. B

51. C

52. A

53. B

54. C

55. D

56. E

57. A

58. C

59. D

60. C

61. E

62. D

63. A

64. A

65. E

66. B

67. C

68. D

69. E

70. C

71. A

72. D

73. E

74. B

75. C

76. B

77. A

78. C

79. D

80. E

81. B

82. D

83. E

84. C

85. E

86. D

87. B

88. A

89. E

90. C

91. B

92. C

93. E

94. D

95. A

96. D

97. E

98. C

99. A

100. B

Oy vermek için yetkiniz yok. Lütfen giriş yapınız.
Yorumlar Yorum eklemek için yetkiniz yok. Lütfen giriş yapınız.
helaaaaaaaal
walla helal olsun ne dıyım
xcentus1987
2009.2.25 - 19:09
Cevaplama yetkiniz yok.
Yoruma şikayet et
TEŞEKKÜR
yakın tarihli sınavlara ait dökümanların olması güzel
timkaynak
2008.11.25 - 10:21
Cevaplama yetkiniz yok.
Yoruma şikayet et

Arkadaşına öner RSS Sitene Ekle

Tüm haklar saklıdır © KPSS.com.tr 2007

kpss , kpsscomtr.com , kpss,