Memur Kurumlar Ders Notları Haberler Anketler Tarihçe Kitap - Yayınevi Forum İlanlar Dosya İndir Araçlar İletişim Sınav Salonu
Google Grupları
İş İlanlarına abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et
Kullanıcı

Kullanıcı adı:

Şifre :

Şifremi Hatırla
Şifremi unuttum   aktivasyon
Üye ol

KPSS İle İlgili Tüm Gelişme ve Haberler İçin Facebook Sayfamızı Beğeniniz.


1. – 15. sorularda, cümlede boş bırakılan yerlere

uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz.

1. A strong ---- exists between a country’s wealth

and the freedom afforded its citizens.

A) coincidence B) correlation

C) consideration D) determination

E) interpretation

2. Satellite television transmission now makes it ----

for us to watch events as they unfold in other

countries.

A) worldwide B) substantial

C) aware D) commonplace

E) liable

3. Latin American countries on average export only

about 10 per cent of their products to other Latin

American countries but ---- 20 per cent of them to

the US.

A) almost B) fairly

C) respectively D) initially

E) extensively

4. Until the sixteenth century, when the first

international postal agreement was ----, there was

no postal system as we know it today.

A) assigned B) maintained C) enacted

D) seized E) conducted

5. There has been increasing pressure in the US to

---- the amount of funding allocated to foreign aid,

and instead, use the funds to improve the

domestic economy.

A) make up for B) point out to C) keep up with

D) cut down on E) take up with

6. Many parts of rural America ---- to reflect the

values and traditions of the European immigrants

who ---- in the country during the nineteenth

century.

A) continued / have arrived

B) have continued / would have arrived

C) continue / arrived

D) would have continued / were arriving

E) will continue / would arrive

7. With few exceptions, most totalitarian

governments ---- more liberal since 1989 when

the Berlin Wall ----.

A) became / falls

B) are becoming / would fall

C) were becoming / has fallen

D) had become / was falling

E) have become / fell

8. Of all the arts it ---- to classical music that

Germany ---- the greatest contribution.

A) had been / made

B) is / has made

C) has been / had made

D) was / will have made

E) might be / would have made

 

9. Severity of autism ranges ---- those who are mute

and have no functional behaviour ---- individuals

with high IQ scores.

A) into / among B) in / about

C) between / of D) through / for

E) from / to

10. Most companies would prefer to concentrate ----

domestic rather than foreign markets because of

their greater familiarity ---- their own

environments.

A) in / of B) on / with C) over / by

D) at / from E) for / to

11. Management must learn to determine market

conditions in the countries ---- it is doing

business.

A) where B) what C) as for

D) of which E) so that

12. ---- the growth in e-mail and fax transmissions,

many communications are still best handled by

face-to-face or voice-to-voice contact.

A) Contrary to B) In spite of

C) By means of D) Since

E) As regards

13. ---- by making an internal analysis can a company

set the overall rationale for its international

activities.

A) Still B) While C) Only

D) Until E) Just as

14. ---- an organization depends on collaborative

arrangements, ---- likely it is to lose control over

decisions.

A) Not only / but also B) Neither / nor

C) Either / or D) When / then

E) The more / the more

15. A corporation’s formulation of its international

strategy will greatly determine ---- it will benefit

more from protectionism or from some other

means for countering international competition.

A) so B) as C) unless

D) whether E) whereby

 

16. – 20. sorularda, aşağıdaki parçada numaralanmış

yerlere uygun düşen sözcük ya da

ifadeyi bulunuz.

All hay fever sufferers will be aware of the pollen

“rain” that (16) ---- them in the spring and summer.

Pollen grains – the tiny male reproductive bodies of

flowering plants – have an almost (17) ---- outer shell

(exine) that can survive in certain sediments for tens

of thousands of years. In pollen analysis the exines

are extracted from the soil, studied under a

microscope, and identified (18) ---- the distinctive

exine shape and surface ornamentation of different

families and genera of plants. (19) ---- quantified,

these identifications are then plotted as curves on a

pollen diagram. Fluctuations in the curve (20) ----

each plant category may then be studied for signs of

climatic fluctuation, or forest clearance and cropplanting

by humans.

16.

A) should afflict B) can afflict

C) had afflicted D) would afflict

E) afflicted

17.

A) intense B) approachable

C) indestructible D) abundant

E) unsteady

18.

A) according to B) ahead of

C) with a view to D) on behalf of

E) in place of

19.

A) Before B) Whenever C) While

D) Until E) Once

20.

A) across B) on C) for

D) about E) at

 

21. – 25. sorularda, aşağıdaki parçada numaralanmış

yerlere uygun düşen sözcük ya da

ifadeyi bulunuz.

Underwater archaeology is beginning to yield a

detailed picture of whaling undertaken by Basque

fishermen at Red Bay, Labrador, in the 16th century.

The Basques were at this time the largest suppliers

to Europe of whale oil – an important (21) ---- used

for lighting and in products such as soap. In 1977,

prompted by the discovery in Spanish archives that

Red Bay (22) ---- a prominent whaling centre,

Canadian archaeologist James A. Tuck began an

excavation on the island at the mouth of Red Bay

Harbour. Here he found remains of structures for

turning blubber (23) ---- whale oil. (24) ----, in 1978,

the nautical archaeologist Robert Grenier led a Parks

Canada team in search of the Basque galleon San

Juan, (25) ---- the archives said had sunk in the

harbour in 1565.

21.

A) commodity B) refinement C) artifact

D) hardship E) settlement

22.

A) would have been B) is

C) was going to be D) had been

E) will be

23.

A) by B) about C) next to

D) upon E) into

24.

A) On the contrary B) Frequently

C) Otherwise D) Subsequently

E) Conclusively

25.

A) whose B) when C) whom

D) who E) which

 

26. – 35. sorularda, verilen cümleyi uygun

şekilde tamamlayan ifadeyi bulunuz.

26. Because energy production expends resources

and causes pollution, ----.

A) we depend upon nature to provide the basics of

life, such as food and oxygen

B) many resources are used once and then thrown

away

C) modern technical challenges are seldom met by

scientists

D) scientists and engineers must work to develop

energy-efficient processes

E) engineers must solve problems without even

understanding the underlying theory

27. If only she had come up with some positive

suggestions, ----.

A) the scheme certainly had very many drawbacks

B) nobody else is likely to complain

C) so far this is the best thesis to be submitted

D) the others will already have been rejected

E) I wouldn’t have minded her criticism of the

project

28. ---- while such African languages as Hausa and

Swahili continued to serve the everyday needs of

the masses.

A) During the colonial era in Africa, English became

the shared language of the administration and a

Western-educated élite,

B) In colonial Africa, the teaching of English

literature is no longer popular

C) Modern African writers have found it necessary

to adapt certain aspects of English,

D) Today, English is the official language of sixteen

countries in Africa,

E) English as a second language has been taught

in Africa for nearly four hundred years,

29. ---- but cannot be proved and is difficult to

assess.

A) The influence of Samuel Johnson’s Dictionary of

the English Language on the development of the

language has been widely assumed

B) Samuel Johnson’s Dictionary of the English

Language played a role in propagating a

standard spelling among the less literate

C) Samuel Johnson was an enthusiastic reader of

classical and English literature from his earliest

years

D) It took Samuel Johnson eight or nine years to

complete work on his Dictionary of the English

Language

E) With his Dictionary of the English Language,

Samuel Johnson provided a powerful but

conservative model of language usage

30. Before the 21st century has run its course, ----.

A) the powers of computers have expanded vastly

due to advanced research

B) countless technologies not envisioned yet will be

available to us

C) a great deal of scientific effort is being made to

find solutions to complex problems

D) most people in developed countries enjoy a state

of true health throughout their lives

E) our knowledge of the world around us has

improved to a great extent

 

31. Smallpox was once a dreaded human disease,

----.

A) while genetic engineering can be used in several

ways to make vaccines

B) although today DNA technology is helping

medical researchers develop vaccines

C) even if artificial-mutant vaccines may cause

fewer side effects than natural mutants

D) but it was eradicated worldwide in the 1970s by

widespread vaccination

E) since there has been no effective drug treatment

for many viral diseases

32. Neanderthals were a recent evolutionary human

relative ----.

A) who lived in Europe and became extinct 30,000-

40,000 years ago

B) as researchers studying human origins debated

this question for decades

C) which are muscular and robust, with a brain

similar to ours in size

D) while the relationship between humans and

Neanderthals may best be described as sister

species

E) despite the fact that they had hands as nimble

as those of present-day humans, with a thumb

and fingers

33. The Welsh language has changed so little

through the centuries ----.

A) whose annual Eisteddfod celebration honours its

best poets and writers

B) that an educated Welshman can still read the

Welsh of the Middle Ages

C) as more and more English families settle in

Wales, bringing their habits with them

D) although Wales recently formed its own national

assembly

E) unless it embodies the kind, unambitious nature

of the Welsh people

34. By 1809, Sweden’s military power had waned to

such an extent ----.

A) as a new constitution transferred power from the

king to Parliament

B) so that it could no longer continue as a great

power

C) that the country was forced to surrender part of

its territory to Russia

D) in that nearly one million Swedes migrated,

mostly to America

E) even though the Swedes had contributed to

Europe’s Age of Enlightenment with advances in

science

35. Road and rail connections in Italy are generally

better in the north, ----.

A) because between the snowy peaks of the Alps

and the rugged shores of Sicily lies a whole

series of regions, each with its distinctive culture

B) but there are many other attractive historic towns

and cities

C) but people speak of two Italies: the rich industrial

North and the poorer agricultural South

D) just as the government has allocated extra funds

for road repairs

E) where Milan, Bologna and Verona are the key

transport centres

 

36. – 40. sorularda, verilen İngilizce cümleye

anlamca en yakın Türkçe cümleyi bulunuz.

36. A person’s health history may reveal a disease

that interferes with the body’s use of nutrients or

that affects the person’s eating habits.

A) Kişinin sağlık öyküsü, yemek yemesini engelleyen

veya bedeninin besinlerden yararlanma sürecini

etkileyen bir hastalığı açığa çıkarmada kullanılabilir.

B) Kişinin sağlık öyküsü, bedenin besinlerden yararlanmasını

engelleyen veya kişinin yemek yeme

alışkanlıklarını etkileyen bir hastalığı açığa

çıkarabilir.

C) İnsanın yemek yemesini engelleyen veya bedenin

besinlerden yararlanma sürecini etkileyen

hastalıklar, kişinin sağlık öyküsünden yararlanılarak

ortaya çıkarılabilir.

D) Bir kişinin sağlık öyküsünden, hem onun yemek

yeme alışkanlıklarını etkileyen hem de bedenin

besinlerden yararlanmasını engelleyen hastalıklar

kolaylıkla anlaşılabilir.

E) Bedenin besinlerden yararlanma sürecini etkileyen

veya kişinin yemek yemesini engelleyen

hastalıkların çoğu, kişinin sağlık öyküsünden

anlaşılmaktadır.

37. As we learn from the works of many biologists in

the past, since sponges did not move from one

place to another, they were thought to be plants.

A) Geçmişteki pek çok biyoloğun, eserlerinde, süngerlerden

bitki olarak söz etmesinin nedeni, bu

canlıların bir yerden bir yere hareket etmemesidir.

B) Geçmişteki biyologların eserlerinden öğrendiğimiz

kadarıyla, süngerler bir yerden bir yere hareket

etmemeleri dolayısıyla bitkilerle aynı grupta

ele alınıyordu.

C) Geçmişteki pek çok biyoloğun eserlerinden öğrendiğimiz

kadarıyla, süngerler bir yerden bir

yere hareket etmediği için onların bitki olduğu

sanılıyordu.

D) Geçmişte, süngerler, bir yerden bir yere hareket

etmedikleri için bitki olarak kabul edildiği halde,

pek çok biyolog bu görüşe eserlerinde yer vermemiştir.

E) Süngerler, bir yerden bir yere hareket etmedikleri

için, geçmişte bitki olarak sınıflanıyordu; fakat

birçok biyolog, eserlerinde bunun yanlış olduğunu

belirtmektedir.

 

38. Overrun by the Austro-German armies in World

War I, Poland declared its independence on

November 11, 1918, and on June 20, 1919, was

recognized as an independent state by the Treaty

of Versailles.

A) I. Dünya Savaşı’nda Avusturya-Alman orduları

tarafından işgal edilmiş olan Polonya, bağımsızlığını

11 Kasım 1918’de ilân etmiş olsa da

bağımsız bir devlet olarak tanınması, 20 Haziran

1919’da imzalanan Versailles Antlaşması’yla

gerçekleşmiştir.

B) Avusturya-Alman ordularınca I. Dünya Savaşı’nda

işgal edilmiş olan Polonya, 11 Kasım 1918’de

bağımsızlığını ilân etmiştir; ancak bir devlet olarak

bağımsızlığı Versailles Antlaşması’yla 20 Haziran

1919’da kesinleşmiştir.

C) Polonya, I. Dünya Savaşı’nda Avusturya-Alman

ordularının işgaline uğrasa da 11 Kasım 1918’de

bağımsızlığını ilân etmiş ve bir devlet olarak

bağımsızlığı, 20 Haziran 1919’da Versailles

Antlaşması’yla kesinleşmiştir.

D) I. Dünya Savaşı sırasında Avusturya-Alman ordularının

işgaline uğrayan Polonya, Versailles

Antlaşması’na göre, bağımsızlığını 11 Kasım

1918’de ilân etmiş ve 20 Haziran 1919’da da

bağımsız bir devlet olarak tanınmıştır.

E) Avusturya-Alman ordularınca I. Dünya Savaşı’nda

işgal edilmiş olan Polonya, 11 Kasım 1918’de

bağımsızlığını ilân etmiş ve Versailles Antlaşması’yla

20 Haziran 1919’da bağımsız bir devlet olarak

tanınmıştır.

39. James Joyce, whom Samuel Beckett knew in

Paris in the 1920s, had a great impact on

Beckett’s thinking regarding the art of writing.

A) Samuel Beckett’in 1920’lerde Paris’te tanıdığı

James Joyce’un, Beckett’in yazma sanatıyla ilgili

düşünceleri üzerinde büyük bir etkisi oldu.

B) James Joyce’un yazma sanatı konusundaki düşüncelerinden

çok etkilenen Samuel Beckett,

onu 1920’lerde Paris’te tanımıştı.

C) Samuel Beckett 1920’lerde James Joyce’la

Paris’te tanıştıktan sonra, yazma sanatı konusundaki

düşünceleri bir ölçüde değişti.

D) James Joyce 1920’lerde Paris’te tanıdığı Samuel

Beckett’in yazma sanatı konusundaki düşüncelerini

büyük ölçüde etkiledi.

E) 1920’lerde Paris’te yaşayan Samuel Beckett’in

yazma sanatı konusundaki düşünceleri James

Joyce sayesinde tamamıyla değişti.

40. When the Sirkeci train station went into service

on November 3, 1890, the waiting room was

heated with stoves brought from Austria and lit

by coal-gas lamps.

A) 3 Kasım 1890’da hizmete giren Sirkeci tren istasyonunun

hava gazı lambalarıyla aydınlatılan

bekleme salonu, çoğu Avusturya’dan ithal edilen

sobalarla ısıtılıyordu.

B) Sirkeci tren istasyonu 3 Kasım 1890’da hizmete

girdiğinde, bekleme salonu Avusturya’dan getirtilen

sobalarla ısıtılıyor ve hava gazı lambalarıyla

aydınlatılıyordu.

C) 3 Kasım 1890’da, bekleme salonu hava gazı

lambalarıyla aydınlatılan ve Avusturya’dan ithal

edilen sobalarla ısıtılan Sirkeci tren istasyonu

hizmete girdi.

D) Sirkeci tren istasyonu 3 Kasım 1890’da hizmete

girdiğinde, hava gazı lambalarıyla aydınlatılan

bekleme salonunu ısıtmak için Avusturya’dan

soba ithal edilmişti.

E) Sirkeci tren istasyonunun Avusturya sobalarıyla

ısıtılan ve hava gazı lambalarıyla aydınlatılan

bekleme salonu, 3 Kasım 1890’da hizmete

girmişti.

41. – 45. sorularda, verilen Türkçe cümleye

anlamca en yakın İngilizce cümleyi bulunuz.

41. Kuzey İrlanda, Birleşik Krallığın ayrılmaz bir parçasıdır;

ancak, 1920’de İrlanda’nın Yönetimi

Yasası’na konmuş olan hükümlere göre, yarı

özerk bir yönetime sahiptir.

A) Northern Ireland constitutes a major part of the

United Kingdom even though, according to the

Government of Ireland Act of 1920, it is

governed semi-autonomously.

B) According to the terms of the Government of

Ireland Act of 1920, Northern Ireland makes up a

significant part of the United Kingdom despite

the fact that its government is semi-autonomous.

C) Northern Ireland is an integral part of the United

Kingdom, but, in accordance with the provisions

made in 1920 in the Government of Ireland Act,

it has a semi-autonomous government.

D) Northern Ireland is regarded as an essential part

of the United Kingdom and, under the terms of

the Government of Ireland Act of 1920, is

administered by a semi-autonomous

government.

E) According to the provisions made in the 1920

Government of Ireland Act, Northern Ireland,

which is an inseparable part of the United

Kingdom, has a semi-autonomous

administration.

 

42. Patara’da pek çok pansiyon ve birkaç görkemli

otel olmasına rağmen, geleneksel köy yaşamı

hâlâ devam etmektedir.

A) Patara boasts various pensions and a number of

magnificent hotels even though village life

continues here in a traditional way.

B) Despite a number of pensions and some

excellent hotels, Patara is still a village which

has a traditional way of life.

C) Though a village where traditional life still goes

on, Patara has a great number of pensions and

several luxurious hotels.

D) Although in Patara there are many pensions and

a few splendid hotels, traditional village life still

continues.

E) Patara, which has several pensions but few nice

hotels, is just a village where life goes on in a

traditional manner.

43. On altıncı yüzyılın ilk yarısında Fransa kralı olan

I. François, ülkesini Avrupa’da önde gelen bir güç

yapmayı düşlemiş, ancak Avusturya imparatoru

V. Charles tarafından engellenmiştir.

A) The French king François I, who had the dream

of making his country Europe’s dominant power

in the first half of the sixteenth century, was

opposed by the Austrian emperor Charles V.

B) François I, the king of France in the first half of

the sixteenth century, dreamt of making his

country a leading power in Europe but was

prevented by Charles V, emperor of Austria.

C) Charles V, the emperor of Austria, stood up

against François I, the king of France, who

dreamt of making his country a major European

power in the first half of the sixteenth century.

D) François I, the king of France, had the dream of

turning his country into the chief European

power in the first half of the sixteenth century

although he was opposed by Charles V, emperor

of Austria.

E) The king of France in the first half of the

sixteenth century, François I, dreamt of making

his country one of the major powers in Europe

but was dissuaded by the Austrian emperor

Charles V.

44. On dokuzuncu yüzyılın sonlarında X ışınları keşfedildiğinde,

bilim adamları benzer tür başka ışınlar

bulmak için hemen yoğun araştırmalara giriştiler.

A) It was in the late nineteenth century that,

following the discovery of X-rays, scientists

suddenly embarked on a serious research

programme to trace various other similar rays.

B) Following the discovery of X-rays in the

nineteenth century, comprehensive research

was soon undertaken by scientists in order to

detect other rays of the same kind.

C) Towards the end of the nineteenth century, when

X-rays were discovered, scientists were already

involved in extensive research in order to study

other kinds of rays.

D) The discovery of X-rays in the late nineteenth

century motivated scientists to carry out

exhaustive research in order to detect other

types of rays.

E) When X-rays were discovered in the late

nineteenth century, scientists immediately set

out on intensive research to find other similar

types of rays.

45. Roma İmparatorluğu’nun yıkılışından sonra, İmparatorluğun

bir parçası olan Avusturya, Slav kökenli

çeşitli milletlerce istila edilmiştir.

A) Following the fall of the Roman Empire, Austria,

which had constituted part of the Empire, was

settled by different peoples of Slavic origin.

B) In the aftermath of the fall of the Roman Empire,

Austria, which had been one of the regions of

the Empire, was overrun by a number of

originally Slavic peoples.

C) Soon after the fall of the Roman Empire, Austria,

which had been a region of the Empire, was

conquered by various nations, mostly of Slavic

origin.

D) After the fall of the Roman Empire, Austria,

which had been a part of the Empire, was

invaded by various nations of Slavic origin.

E) When the Roman Empire fell, a number of

nations of Slavic origin had already invaded

Austria, which was part of the Empire.

 

46. – 51. sorularda, boş bırakılan yere, parçanın

anlam bütünlüğünü sağlamak için getirilebilecek

cümleyi bulunuz.

46. Many professions, such as law, rely almost

exclusively on the written and oral word.

Although engineers also must write and speak

well, this alone is insufficient to convey complex

engineering information. For this, graphical or

visual communication is required. ---- In addition,

it can provide readers with insight they can

obtain through no other means.

A) On the contrary, tables are useful for presenting

technical information.

B) As a matter of fact, graphs are prepared from

tabulated data.

C) A well-prepared graph can accurately

communicate a great deal of information in just a

few seconds.

D) However, a wide variety of graphs are available

to help visualize data.

E) Nevertheless, graphs should have a descriptive

title.

47. Compared to its Balkan neighbours, Greece is a

wealthy country, but it remains one of the poorer

members of the European Union. ----

Nevertheless, with a nominally capitalist

orientation, it has overcome its resemblance to

pre-1989 Eastern Europe. Loss-making state

enterprises have been sold off, and inflation and

interest rates have fallen. However,

unemployment remains high.

A) It is still a developing economy, with the

agriculture and service sectors accounting for

two-thirds of its GNP.

B) Still, the Greek islands attract thousands of

tourists, many of whom come simply to enjoy the

sun and sand and the relaxed pace of life.

C) Accordingly, it now seems poised to become a

significant regional power.

D) Furthermore, it has one of the lowest birth rates

in Europe.

E) Yet family life and social life are usually one and

the same, and tend to revolve around eating out.

48. Headaches are among the most common medical

problems. Some people have headaches often,

while others hardly ever have them. ---- However,

a change in the pattern or nature of headaches

could signal a serious problem and calls for

prompt medical attention.

A) In addition to drugs, which are enormously

beneficial in treating diseases, many other

treatments can help relieve pain.

B) In general, though headaches may be painful

and distressing, they rarely reflect a serious

medical condition.

C) Pain is an unpleasant sensation signalling that

the body is damaged or threatened with an

injury.

D) On the contrary, high blood pressure may

produce a throbbing sensation in the head.

E) Actually, pain begins in and around the eyes and

begins to affect the whole head.

49. Elizabeth Barrett Browning, who was to become

Victorian England’s most famous woman poet in

the nineteenth century, received an unusual

education for a woman of her time. Availing

herself of her brother’s tutor, she studied Latin

and Greek. ---- But as her intellectual and literary

powers matured, her personal life became

increasingly undermined by ill health. Although,

by the age of thirty-nine, she was a prominent

woman of letters, she continued to live in semiseclusion

as an invalid in her father’s house,

where she occasionally received visitors.

A) In her later poems, in which she took up the

cause of Italian nationalism, she was mostly

concerned with the political issues of her time.

B) Once in Italy, she regained much health and

strength, bearing and raising a son, to whom she

was ardently devoted.

C) Hence, in her early work, she tended to use the

visionary modes of Romantic narrative poetry.

D) Moreover, she read voraciously in history,

philosophy and literature and began to write

poetry from an early age.

E) However, her work fell into disrepute with the

modernist reaction against the didacticism and

rhetorical excess of Victorian poetry.

 

50. The human body changes in many noticeable

ways with age. Perhaps the first sign of aging

occurs when the eye cannot focus easily on

close objects. Often by age 40 or so, many

people find it difficult to read without using

glasses. ---- People tend to lose some ability to

hear the highest pitched tones. Therefore, older

people may find that violin music no longer

sounds as exciting as it did when they were

young.

A) Hearing loss may be caused by a mechanical

problem in the ear canal or middle ear that

blocks the conduction of sound.

B) Some hearing tests can detect disorders in the

auditory processing areas of the brain.

C) Neural hearing loss may be caused by brain

tumours that also damage nearby nerves and

the brain stem.

D) People who can’t hear well enough may need

hearing aids that keep the volume of sound at a

suitable level.

E) Hearing also changes with age.

51. At the beginning of the 1990s, it seemed to all

appearances that the US comprehensively

dominated global affairs. ---- Thus, it was

described as “the lonely superpower”. However,

that said, the 1990s proved to be a decade of

uncertainty and questioning for many Americans.

In broad terms, the challenges of the post-Cold

War era were as demanding for the US as they

were for other countries.

A) In many respects, the ending of the Cold War

was expected to usher in a period of profound

uncertainty.

B) The debates about US foreign policy in the post-

Cold War period have been shaped by the

impact of world events.

C) One of the most frequently used images of US

foreign-policy making has been that of contest

and struggle.

D) Indeed, the US has always found it difficult to

reconcile the issue of world order with national

perspectives.

E) It occupied a pre-eminent position in terms of

military power, technology and global economic

reach.

52. – 57. sorularda, verilen durumda söylenmiş

olabilecek sözü bulunuz.

52. You are interviewing someone for a job. You

don’t think the applicant has the right

qualifications or even the right character for the

position. However, you decide to give him the

chance to further explain his talents. You say:

A) If you would like to ask any questions you may

do so.

B) This job starts at a low salary, but there is the

possibility of promotion.

C) You do realize, don’t you, that you will

sometimes be required to work at weekends?

D) What makes you think you are the best

candidate for this job?

E) Have you applied elsewhere for a job?

53. You are at the airport in a foreign city. You want

to hire a taxi to take you to your hotel, but first

you want to find out the fare so that the taxi

driver can’t overcharge you. You say to the taxistand

attendant:

A) It’s very expensive to take a taxi these days, isn’t

it?

B) I’m sorry to disturb you, but is there a taxi

available to take me to the Smith Hotel?

C) Excuse me, could you please tell me

approximately how much it will cost me to go to

the Smith Hotel?

D) Why aren’t there any taxis waiting?

E) I think I’ll rent a car instead of taking a taxi.

Where are the rental offices?

 

54. Your director at work has offered you a

promotion. You don’t want to take the position

even though there would be a large pay increase,

because it would involve moving your family to

another city. You go to the director and say:

A) What do you think I should do?

B) Thank you for considering me for this position,

but I’ve decided I’d rather stay where I am for

now.

C) Could you give me a week to think it over?

D) How much would my salary increase were I to

take this promotion?

E) I’ll take the position only if I can find a good job

for my wife and good schools for my children.

55. You are hosting a dinner party in your home and

want to offer your guests a chance to sit and talk

before they come to the table to eat. As your

guests arrive, you say:

A) Won’t you come into the living room to have

something to drink and chat before we eat?

B) I hope that you like lamb – it’s the main dish

tonight.

C) Welcome! Thank you so much for coming.

D) Let’s sit down to eat right away. The food’s

getting cold!

E) Can I take your coats for you?

56. You turn on the television to watch your favourite

programme, only to discover that it had been rescheduled

and shown the previous evening.

Since you have missed the programme, you are

angry and say:

A) Let me see what programmes they have tonight.

B) So at what time will the programme be on next

week?

C) Oh well, now I have extra time to get caught up

on my e-mail.

D) They’ve no right to make changes without first

announcing them!

E) I’m thinking of buying a new television.

57. You are in a subway train on your way to visit a

friend who is in hospital. You aren’t sure which

stop to get off at, so you say to another

passenger:

A) Which stop are you getting off at?

B) Is it far to walk to Central Hospital after I get off?

C) Do you know which stop is the closest to Central

Hospital?

D) This train runs very deep underground, doesn’t

it?

E) You need the train going in the opposite

direction, don’t you?

 

58. – 63. sorularda, cümleler sırasıyla okunduğunda

parçanın anlam bütünlüğünü bozan

cümleyi bulunuz.

58. (I) Science is systematic because of the attention it

gives to organizing knowledge and making it readily

accessible to all who wish to build on its foundation.

(II) If the results support the hypothesis, the scientist

may use them to generate related hypotheses. (III) In

this way science is both a personal and a social

endeavour. (IV) In other words, it is beneficial both to

the individual and to society at large. (V) Moreover,

science contributes a great deal to the improvement

and the quality of human life.

A) I B) II C) III D) IV E) V

59. (I) As people age, the amount of water in the body

decreases. (II) Since many drugs dissolve in water,

and since less water is available to dilute them, these

drugs reach higher levels of concentration in the

elderly. (III) Also, the kidneys are less able to excrete

drugs into the urine, and the liver is less able to

metabolize many drugs. (IV) For these reasons,

many drugs tend to stay in an elderly person’s body

much longer than they would in a younger person’s

body. (V) People in every civilization in recorded

history have used drugs of plant and animal origin to

prevent and treat disease.

A) I B) II C) III D) IV E) V

60. (I) Many Romantic writers in Europe were

preoccupied with the fact and idea of revolution.

(II) For instance, in the early period of the French

Revolution, all the leading English Romantics were in

sympathy with it. (III) In fact, they were among its

most fervent adherents. (IV) Through the greater part

of the eighteenth century, man had been viewed as a

limited being in a strictly ordered and essentially

unchanging world. (V) Later, even after the first

enthusiastic expectations had been disappointed by

the events in France, the younger writers felt that its

example still constituted humanity’s best hope.

A) I B) II C) III D) IV E) V

61. (I) Modern Bergama is a sleepy agricultural market

town in the midst of a well-watered plain. (II) There

has been a town here since Trojan times. (III) Of

Bergama’s four main tourist attractions, only the

museum is in the centre of the town. (IV) However, it

was during the period between Alexander the Great

and the Roman domination that Bergama, then called

Pergamum, enjoyed its greatest prosperity. (V) At

that time, it became one of the Middle East’s richest

and most powerful small kingdoms.

A) I B) II C) III D) IV E) V

62. (I) Seismic waves are the vibrations from

earthquakes that travel through Earth. (II) The

Richter magnitude scale was developed in 1935 by

Charles F. Richter of the California Institute of

Technology to compare the intensity of earthquakes.

(III) They are recorded on instruments called

seismographs. (IV) Seismographs record a zigzag

trace that shows the varying amplitude of ground

oscillations beneath the instrument. (V) Sensitive

seismographs, which greatly magnify these ground

movements, can detect strong earthquakes from

sources anywhere in the world.

A) I B) II C) III D) IV E) V

63. (I) In the fall of 2000 and the winter of 2001, Britain

was beset by a series of problems. (II) In September

2000, rising oil prices prompted protests by truck

drivers and farmers who demanded a reduction in the

fuel tax. (III) In November 2000, a series of unusually

severe rainstorms and tornadoes caused high

flooding and killed 12 people. (IV) In June 2001, Blair

won a second landslide victory, with the Labour Party

capturing 413 seats in Parliament. (V) In February

2001, foot-and-mouth disease broke out among

British livestock, prompting other countries to ban

British meat import and forcing the slaughter of

thousands of cattle, pigs and sheep.

A) I B) II C) III D) IV E) V

 

64. – 69. sorularda, verilen cümleye anlamca

en yakın olan cümleyi bulunuz.

64. Visitors to the country are often struck by the

warmth and hospitality of its people.

A) The inhabitants of the country are quite

courteous and kind, which is why so many

people want to visit there.

B) What always amazes the natives of the country

is the graciousness and geniality of the travellers

there.

C) The thing about the people visiting the country is

that they dislike being surprised.

D) The friendliness and generosity of the country’s

inhabitants frequently impress tourists.

E) The country’s natives are especially friendly and

helpful to tourists, which greatly surprised us all.

65. Today we are more prosperous and have better

relationships across the generations than ever

before.

A) I think people today have more money than they

used to, but inter-generational relationships have

suffered as a consequence.

B) In the past there used to be more prosperity and

better inter-generational communication.

C) People these days are better off financially and

there is better communication between different

age groups than at any time in the past.

D) These days we are better at establishing trust

between people than we used to be, although

we may lack financial resources.

E) Nowadays people think that relationships and

trust between generations are more important

than wealth.

66. On seeing the new shopping centre for the first

time I wondered whether it would succeed, with

all the other shops already in the neighbourhood.

A) I’m sure the new shopping centre will make a

profit, because it is much nicer than the other

shops nearby.

B) Because there were already many shops in the

area, when I first noticed it I wasn’t sure if the

new shopping centre would do well.

C) Due to the lack of shops in the area, I couldn’t

understand why the new shopping centre wasn’t

successful from the beginning.

D) There are quite a few shops in the

neighbourhood, so the new shopping centre will

face stiff competition.

E) I don’t know why they built a new shopping

centre in our neighbourhood; there was certainly

no need for one.

67. A recent survey regarding new engineering

graduates revealed that these graduates lack

communication skills.

A) New engineering graduates are not as good at

communicating as their predecessors, according

to the results of a recent survey.

B) A deficiency in communicative skills was the

most common complaint about new engineering

graduates, according to a recent survey.

C) The fact that recent engineering graduates do

not have the ability to make themselves

understood was made clear by a new survey.

D) The results of a new survey on engineering

graduates suggest that the most recent of these

graduates are only average communicators.

E) Good communication skills were rated in a

recent survey as the most sought-after quality in

new engineering graduates.

 

68. Until recently people felt that Nigerian ministers

were being too optimistic, but there is now no

question that the country’s financial position is

growing steadily stronger.

A) It is now clear that Nigeria’s economy is in a

strong upward cycle but previously people

doubted the hopeful attitude of Nigerian

ministers.

B) Nigerian ministers today have no apprehensions

about their country’s financial status, as it is plain

that it is constantly getting better.

C) In the past, even though Nigeria’s economic

status was constantly improving, people were

often mistrustful of its ministers’ confident views.

D) Though Nigerian ministers were previously

sceptical of positive ideas about their country’s

financial status, it has become obvious that its

economy is advancing day by day.

E) Today we see that Nigeria is progressing

economically, but in the recent past, this was not

the case and economists were wary of the

optimistic views of its leaders.

69. It’s only now that she understands how unhappy

she was during her twenties.

A) Despite the fact that her twenties were not a

happy time for her, she now understands how to

be happy.

B) What makes her regretful is that, in her twenties,

she could not be happy at all.

C) Having been unhappy during her twenties, she is

now a very understanding person.

D) She was terribly unhappy during her twenties,

but she has only just realized it.

E) She now realizes that she must come to terms

with the unhappiness she faced in her twenties.

70. – 75. sorularda, karşılıklı konuşmanın boş

bırakılan kısmını tamamlayabilecek ifadeyi bulunuz.

70. Cheryl :

- Did Michelle tell you what happened to her on

her vacation in Thailand?

Mike :

- ----

Cheryl :

- Yes, that’s it. She’d booked a hotel room online,

and when she arrived the hotel was full.

She had to spend four hours in the rain trying

to find another place to stay.

A) When did she return from her trip?

B) She told me all about it.

C) No; what happened?

D) Thailand? I thought she went to Indonesia for

her vacation.

E) Wasn’t it something to do with her hotel

reservation?

71. Jeff :

- Are there considerable cultural differences in

the way business is conducted between China

and Western countries?

Neal :

- Oh yes, there are many differences and you

have to be aware of these if you want to

succeed in China.

Jeff :

- ----

Neal :

- Well, in Western-style business, we focus on

the deal, the possibilities and the risks. In

China, top businessmen spend a good deal of

time exploring what sort of person you are.

Your character is more important than what you

do.

A) What sort of differences?

B) Have you ever done business in China?

C) How does one go about making business

contacts there?

D) What are the advantages of doing business in

China?

E) Which regions of China are the best for making

high profits?

 

 

 

72. Carol :

- People appreciate the extraordinary beauty of

butterflies, but their colours and shapes might

also be functional, mightn’t they?

Paul :

- I’ve really no idea. In what way?

Carol :

- ----

Paul :

- Really? That’s interesting.

A) This specific chapter is on the evolution of

patterns on the wings of butterflies.

B) For instance, the markings that resemble eyes

on butterflies may help them startle predators

and then escape from them.

C) This has to do with genetics. One should try to

learn more about it.

D) This book gives examples of all of this and more.

E) Some dark forms of swallowtail butterflies mimic

unrelated inedible species. Is that what you are

referring to?

73. Helen :

- I think forensics programmes on TV are giving

a distorted view of what forensic science can or

cannot do.

Mark :

- ----

Helen :

- But they do. Some attorneys think that these

forensics programmes can affect the jurors’

demands and decisions.

A) I think most people are responsible enough not

to be affected.

B) You do? In what way?

C) Do you actually watch those programmes?

D) Oh, come on. People don’t take those

programmes seriously!

E) What’s on TV this evening?

74. Meghan :

- Did you know that the government will reduce

the amount of taxes you have to pay this year if

your baby is born on or before December 31st?

Anna :

- Well, mine’s due on December 27th.

Meghan :

- ----

Anna :

- Me too. I could really use a bit of extra money

for the baby’s things.

A) Well, I hope it’s not born after the deadline.

B) Oh no, you might miss the deadline if it’s

overdue!

C) How nice to have a baby born around the New

Year.

D) What does your daughter think about having a

new little brother or sister?

E) Well, that’s all right, then.

75. James :

- Are you planning to attend any of the plays at

the Shakespeare festival this year?

Allie :

- ----

James :

- One critic, Harold Bloom, says that it’s because

he teaches us more about ourselves than any

other writer.

Allie :

- That could be the reason.

A) I’d like to, but I’m not sure I’ll have time. Why do

you ask?

B) No, but did you know that he wasn’t really

respected by the public during his own lifetime?

It was only a hundred years later that he was

taken seriously.

C) I’m planning to see all of them. In fact, I’ve

already bought a season ticket.

D) Do you know, Shakespeare’s really not my

favourite thing.

E) Yes, of course. I wonder what it is that makes his

plays so popular, year after year.

 

76. – 80. soruları aşağıdaki parçaya göre

cevaplayınız.

Unlike the older forms of occultism, such as magic

and astrology, organized occultism is a modern

phenomenon. Few of the various organized occult

movements have existed for more than 150 years;

some were formed as a belated countermovement to

the Enlightenment, when people began to follow

rational schools of thought. Today’s occult views are

based on the idea that there are events within nature,

as well as within one’s spiritual life, which seem

mysterious and cannot be explained by science.

Examples include extrasensory perceptions such as

telepathy and telekinesis, and haunted places or

people. Believers maintain that these phenomena

stem from unknown powers that can often be

accessed only by some people with special abilities.

76. We understand from the passage that adherents

of occultism claim that certain people ----.

A) have extraordinary talents that allow them to

have contact with the unknown

B) practise magic and explain events by means of

astrological signs

C) were the pioneers of the anti-Enlightenment

movements in the eighteenth and nineteenth

centuries

D) can tell us what places are haunted and why

E) can teach others what extrasensory perceptions

are

77. According to the passage, some of the organized

occult movements in the past came into being

----.

A) as a result of various magical and astrological

practices

B) since people in the past were seriously

concerned about their extrasensory perceptions

C) because the public was not satisfied with

scientific explanations of events in nature

D) due to the assumption that many phenomena in

nature were related to man’s spiritual life

E) in reaction to the rational thinking style that

characterized the Enlightenment

78. As we learn from the passage, occult practices in

our time ----.

A) are particularly widespread among people who

follow rational schools of thought

B) have mostly focused on the mysteries of

telepathy and telekinesis

C) essentially stem from the occult movements of

the past

D) are concerned with phenomena which are

thought to be scientifically inexplicable

E) seem to benefit from science in explaining

natural phenomena

79. It is implied in the passage that magic and

astrology ----.

A) have failed as occult practices in explaining

extrasensory perceptions

B) are forms of occultism which can be traced back

into the past

C) lost their significance with the rise of rationalism

during the Enlightenment

D) did not exist as occult practices prior to the

Enlightenment

E) have always been used in order to communicate

with unknown powers

80. It is obvious from the passage that occultism ----.

A) contributes enormously to a more

comprehensive understanding of nature

B) has gained far more popularity in modern times

than in the past

C) is an unscientific practice that doesn’t rely on

rationality

D) can fully explain the spiritual side of humanity

E) derives a great deal from magic and astrology

 

81. – 85. soruları aşağıdaki parçaya göre

cevaplayınız.

The assumption that a person’s attitudes determine

his or her behaviour is deeply ingrained in Western

thinking, and in many instances the assumption

holds. However, research has shown that the

relationship between attitudes and behaviour is

complex. A classic study conducted during the 1930s

was the first to question the link. A white professor

travelled across the US with a young Chinese

couple. At that time, there was quite strong prejudice

against Asians, and there were no laws against racial

discrimination. The three travellers stopped at over

200 hotels, motels and restaurants, and were served

at all the restaurants and all but one of the hotels and

motels without problem. Later, a letter was sent to all

of the establishments visited, asking them whether or

not they would accept a Chinese couple as guests.

Of the 128 replies received, 92 per cent said they

would not. In other words, these proprietors

expressed attitudes that were much more prejudiced

than their behaviour.

81. One understands from the passage that the link

between attitudes and behaviour ----.

A) had already been established before the 1930s

B) has always been a major topic of psychological

research

C) has aroused a great deal of controversy in the

US

D) is an area which has been neglected and,

indeed, deserves fresh study

E) is not so definite as has been generally assumed

82. As one concludes from the passage, racial

discrimination ----.

A) is the way whereby the relationship between

attitudes and behaviour can best be assessed

B) has always been a major issue in the US and

cannot be eradicated

C) was a problem of the 1930s in the US, but has

now disappeared altogether

D) in the US and the rest of the world can be fought

most effectively through legislation

E) was not practised by a great majority of the

proprietors visited by the professor and his

Chinese companions

83. It is pointed out in the passage that, during their

travels, the professor and the Chinese couple ----.

A) were often harassed by the proprietors

B) were doing research to find out whether a

person’s behaviour affects his or her attitudes

C) encountered discriminatory behaviour only on

one occasion

D) were not upset at all by the proprietors’ racist

attitudes

E) were extremely surprised by the proprietors’

prejudice against them

84. The point has been made in the passage that the

American people ----.

A) have always been remarkably hospitable to

Asians visiting America

B) in the 1930s really did dislike Asians

C) have waged war against racial discrimination

since the 1930s

D) and the Asians have always discriminated

against each other

E) always do their best to provide comfort for their

guests, no matter what their racial background

85. It is clear from the passage that the replies the

professor received from the proprietors to whom

he sent letters ----.

A) revealed a strong attitude of racial discrimination

against the Chinese

B) could not be regarded as an indication of

prevalent racism in the US

C) were not concerned with the interrelationship

between one’s attitudes and behaviour

D) were confined only to a very small part of the US

E) clearly showed why one’s attitudes determine

one’s behaviour

 

86. – 90. soruları aşağıdaki parçaya göre

cevaplayınız.

When you stay as a guest in someone’s house, you

give up your anonymity. This becomes quite a

challenge if you are the kind of person who cherishes

independence. However, when you and your host

are on the same wavelength, you can have a trip

more special than money can buy. Some years ago

when I went to Auckland, New Zealand, for the first

time, my hosts were a couple, about my age, whom I

had met while travelling in Europe. They had a full

programme lined up for me. They drove me around

and showed me their favourite hot springs and also

the beach where a popular TV series had once been

filmed. At mealtimes, they introduced me to their

favourite restaurants, where I sampled cheeses from

south New Zealand that don’t get exported, and fruits

grown locally. Normally such a tight schedule would

make me nervous, but I found myself happily

relinquishing control to my hosts, who truly

understood the pleasures of their native country and

enjoyed sharing them. I couldn’t have encountered

this New Zealand on my own.

86. As we understand from the passage, the narrator

----.

A) was a person who shamelessly exploited the

couple’s hospitality

B) expected his hosts to meet all the expenses of

his sightseeing in and around Auckland

C) and his hosts had similar tastes and interests,

which made his trip most enjoyable

D) was more interested in eating than visiting

places

E) enjoyed the beginning of the holiday but not the

latter part

87. It is suggested in the passage that a person with

a sense of independence ----.

A) enjoys travelling together with other people

B) can make friends easily while travelling

C) soon mixes with other people

D) wants to be led around by friends who know the

territory

E) usually prefers to be anonymous when he or she

travels

88. According to the passage, while the narrator was

in New Zealand, he ----.

A) tried to find ways whereby he could travel

independently

B) had the opportunity to taste the native produce

unique to the country

C) was frustrated with the programme prepared for

him by his hosts

D) was particularly attracted by the location of a

popular TV series

E) did not have enough money to see the other

parts of the country outside Auckland

89. It is pointed out in the passage that the narrator

and his hosts ----.

A) knew each other before he travelled to New

Zealand

B) had made a long journey together across many

European countries

C) spent a fortune to experience the pleasures of

New Zealand

D) were genuinely interested in sampling a large

variety of New Zealand’s food and drinks

E) were independent people who preferred to be on

their own

90. It is implied in the passage that the narrator

usually likes ----.

A) local food more than nationally popular food

B) to be in New Zealand rather than in Europe or

anywhere else

C) to follow a full programme on his travels

D) to see his travels as a challenge

E) to travel in a relaxed and leisurely way

 

91. – 95. soruları aşağıdaki parçaya göre

cevaplayınız.

In Finland now, everything is all right. Fifteen years

after one of the worst recessions any European

country has seen, triggered by the collapse of the

Soviet Union, the Finns feel very content. Their small

country of a population of 5 million is the first in the

World Economic Forum’s list of the world’s most

competitive countries, and the second in its

business-competitiveness index. It is also the first in

the OECD’s world ranking of educational

performance and has the second-highest share of

research-and-development spending in the European

Union. Moreover, the country is reversing its

demographic decline and, hence, its fertility rate is

one of the highest in Europe. Perhaps best of all the

Finns are facing globalization without paranoia.

Theirs is one of the few European countries to have

succeeded in businesses in which international

prices are falling because of global competition and

technological change. In most of Europe public

opinion and even business élites seem gloomily

resigned to being overwhelmed by India and China.

Finland suggests that this fate is not inevitable.

91. We learn from the passage that, in addition to

Finland’s recent economic success, ----.

A) it is also a popular tourist destination

B) it is resigned to being overwhelmed by India

C) it also ranks very high in education

D) it remains in a deep recession

E) its businesses are not globally competitive

92. It is clear from the passage that Finland’s

previously weak economy ----.

A) was caused by the collapse of the Soviet Union

B) had no effect on the country’s standing in the

World Economic Forum

C) caused the country to spend more on research

and development

D) improved dramatically fifteen years ago

E) became stronger after it began to reverse its

demographic decline

93. We understand from the passage that Finland’s

population ----.

A) resents outside interference in its economy

B) is becoming one of the highest in Europe

C) is an extremely competitive one when it comes

to internal trade

D) is now increasing due to a higher birth rate

E) is not well-educated by European standards

94. We see from the passage that Finland’s economy

----.

A) is by far the strongest in the world

B) remains unaffected by technological change

C) is still undergoing the effects of the fall of the

Soviet Union

D) has had a direct effect on its fertility rate

E) hasn’t always been stable

95. According to the passage, one indicator of

Finland’s economic success is its ----.

A) experience with recession

B) high ranking within the World Economic Forum

C) paranoia regarding globalization

D) small population

E) public opinion regarding China

 

96. – 100. soruları aşağıdaki parçaya göre

cevaplayınız.

Until the giant American energy company Enron

collapsed, and its director Kenneth Lay was

imprisoned, his life had been a model of the

American dream of rising from rags to riches on the

strength of merit and hard work. His beginnings were

socially and financially very modest. He was born in

Tyrone, Missouri, in 1942, as the son of a preacher

who was also a part-time salesman. He helped his

father make ends meet by cutting grass and

delivering papers. His start in the energy industry

seemed similarly modest. After obtaining a doctoral

degree in economics from the University of Houston,

he got his start in the booming Texan oil industry. In

1985 he merged Houston Natural Gas with

InterNorth of Nebraska in order to form Enron. As

Enron became stronger, Mr Lay turned increasingly

to politics and was one of the biggest donors to the

Bush-Cheney campaign. After Mr Bush entered the

White House, Mr Lay had hopes of a seat in the

cabinet, perhaps as energy secretary or even at the

Treasury. However, for reasons that remain unclear,

Mr Bush overlooked him, so his professional life

ended in frustration.

96. According to the passage, after Mr Bush was

elected president of the US, Kenneth Lay ----.

A) turned increasingly to politics

B) became involved in the Texan oil industry

C) was not offered a cabinet seat

D) obtained a doctoral degree from the University of

Houston

E) dissolved Enron, the company he had created

97. It is clear from the passage that the giant

American energy company Enron was founded

through ----.

A) Kenneth Lay’s increasing interest in politics

B) Kenneth Lay’s dream of rising from rags to

riches

C) the fact that Kenneth Lay had been imprisoned

D) Kenneth Lay’s modest beginnings as the son of

a preacher and part-time salesman

E) the merging of two companies: Houston Natural

Gas and InterNorth

98. We understand from the passage that, when

Kenneth Lay was a child, he ----.

A) worked as a part-time salesman together with

his father

B) wanted to become a preacher like his father

C) moved with his family from Tyrone, Missouri, to

Houston, Texas

D) contributed to his family’s income by working at

part-time jobs

E) dreamed of becoming an oil tycoon

99. We can infer from the passage that Kenneth Lay

expected Mr Bush to offer him a high position in

his administration because Mr Lay ----.

A) had contributed a very large amount of money to

Mr Bush’s presidential campaign

B) was an important player in the Texan oil industry

C) was frustrated with his political life

D) had obtained a high level of education, and was

therefore quite knowledgeable

E) had become very rich through his hard work

100. We see from the passage that Kenneth Lay’s

imprisonment was ----.

A) the result of his involvement in the Bush-Cheney

campaign

B) a miscarriage of justice

C) due to a crime he had committed while studying

at the University of Houston

D) carried out despite the fact that he was a good

friend of President Bush

E) implemented at around the same time that

Enron, the company he had founded, collapsed

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12 KASIM 2006

İNGİLİZCE

A KİTAPÇIĞI

1. B

2. D

3. A

4. C

5. D

6. C

7. E

8. B

9. E

10. B

11. A

12. B

13. C

14. E

15. D

16. B

17. C

18. A

19. E

20. C

21. A

22. D

23. E

24. D

25. E

26. D

27. E

28. A

29. A

30. B

31. D

32. A

33. B

34. C

35. E

36. B

37. C

38. E

39. A

40. B

41. C

42. D

43. B

44. E

45. D

46. C

47. A

48. B

49. D

50. E

51. E

52. D

53. C

54. B

55. A

56. D

57. C

58. B

59. E

60. D

61. C

62. B

63. D

64. D

65. C

66. B

67. C

68. A

69. D

70. E

71. A

72. B

73. D

74. A

75. E

76. A

77. E

78. D

79. B

80. C

81. E

82. E

83. C

84. B

85. A

86. C

87. E

88. B

89. A

90. E

91. C

92. A

93. D

94. E

95. B

96. C

97. E

98. D

99. A

100. E

Oy vermek için yetkiniz yok. Lütfen giriş yapınız.
Yorumlar Yorum eklemek için yetkiniz yok. Lütfen giriş yapınız.
Bu konuda yorum yapılmamış
Yorum eklemek için yetkiniz yok. Lütfen giriş yapınız.




Arkadaşına öner RSS Sitene Ekle

Tüm haklar saklıdır © KPSS.com.tr 2007

kpss , kpsscomtr.com , kpss,